Андрей Гюров: ИТН проби лодката на коалицията

Дори след изгонването на тези 70 дипломати и технически сътрудници на руското посолство, в Русия ще има 5 пъти по-малко български служители, отколкото руски в България

Политика
20:19 - 29 Юни 2022
1463
Андрей Гюров: ИТН проби лодката на коалицията

„Що се отнася до заявките на „Има такъв народ“, не можем да очакваме ръководството на ИТН, които пробиха дупка в лодката на управлението, сега да поставят условия. За сметка на това парламентарната група и индивидуални представители на ПГ, които ние виждаме, че имат доста различно мнение за състоянието на нещата и за това как оттук нататък трябва да продължат те търсят контакт с нас, за да обмисляме бъдеща формула на управление“, каза пред bTV председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

Не знаехме за решението на Кирил Петков да отзове 70 руски дипломати, то не е на господин Петков, а е решение на външно министерство, повтори той думите на Лена Бориславова, началник на кабинета "Петков".

По думите му дори след изгонването на тези 70 дипломати и технически сътрудници на руското посолство, в Русия ще има 5 пъти по-малко български служители, отколкото руски в България. "Тук виждаме една много сериозна непропорционалност на представителството. Толкова много руски служители в България, ние не виждаме голям резултат от тяхното присъствие и работа в България в посока подобряване на дипломатическите и икономически отношения. Както знаете, България беше една от първите държави, на които Русия спря газа. Тоест, тяхната работа на българска територия в крайна сметка не доведе до нищо положително.

От друга страна виждаме много икономически, политически и дори хибридни атаки, в които се разпознава руския акцент, така че, ако погледнем обективно на ситуацията и проследим процеса, по който е взето това решение, мисля, че ще бъде ясно, че то е направено изцяло в интерес на България и тогава коалиционните партньори трябва да решат от коя страна да застанат – в защита на българския интерес или в защита на интереса на чужди държави", заяви Андрей Гюров.

„Ние вече подкрепихме свикването на извънредно заседание, което ще се проведе след по-малко от час в парламента, то ще бъде при закрити врати, на което заседание ще научим цялата информация за това каква информация има от службите, как е взето решението и защо сме стигнали до това решение“, каза още Гюров.

Според него това ще даде много яснота както в партиите от опозицията, така и в коалиционните партньори, които си задават този въпрос и той ще бъде изчистен. По думите му поне на две заседания на Министерски съвет този въпрос е бил обсъждан. "Затова мисля, че това заседание днес ще бъде от голяма полза, за да може да се разбере целият поток на информация и по какъв начин е взето това решение.

Свикали сме още тази вечер след края на заседанията национален съвет, на който да обсъдим настоящата ситуация, явно има нова информация на масата, която трябва да бъде обмислена. Засега не е тема персоналният състав на бъдещото правителство", отбеляза Гюров.

„Нека да чуем информацията, след това ще има заседание на нашите колективни органи и от утре сядаме отново на масата с нашите коалиционни партньори, където трябва да изчистим повдигнатите въпроси“, допълни той. Според него знаците, които получават, сочат, че има доста широко търсене на съгласие за постигане на правителство с първия мандат на „Продължаваме промяната“.