Андрей Новаков: Засега спасихме розовото масло

Случилото се е огромен пробив – ЕС се отказа да преетикира продуктите, съдържащи етерични масла

Свят
13:40 - 09 Октомври 2023
3234
Андрей Новаков: Засега спасихме розовото масло

Решението на Европейския парламент да приеме българската позиция, че производството на етерични масла не трябва да бъде приравнявано към химическата индустрия, е спечелена битка, но до окончателната победа има да се извърви още път.

Това каза в интервю за Радио Стара Загора българският евродепутат Андрей Новаков.

Подкрепата на българската позиция от Европарламента бе постигната тази сряда, по време на пленарната сесия в Страсбург. 

На нея българските евродепутати от всички политически групи се обединиха и заедно успяха да обърнат гласуването в полза на внесените от тях изменения към предварителната преговорна позиция.

Според първоначалните намерения, се очакваше в срок до 4 години Европейската комисия да излезе с ново законодателно предложение за етерично-маслените култури, базирано на доклад за свойствата и ефекта им върху здравето.

„Случилото се е огромен пробив – веднъж такъв бе постигнат в Европейския съвет, когато се отказаха от намеренията за преетикиране на продуктите, съдържащи етерични масла. Това е втора победа, още повече като се има предвид че

първоначалната позиция на ЕП бе съвсем различна и буквално се преобърна на 180 градуса.

Искам да благодаря на всички български колеги евродепутати, които работиха по темата като един. Това показва, че когато сме сплотени и имаме общи каузи, сме силни и нашият глас и аргументи могат да бъдат чути и зачетени“, каза още Андрей Новаков.

По думите му, за да отпадне всякаква опасност за приравняване на производството на етерични масла към химическата индустрия, трябва да се извървят още няколко стъпки

– решението да бъде финализирано и на второ четене в Парламента, след като е минало през одобрението на Европейския съвет и Европейската комисия.

"Тогава вече решението става част от европейското законодателство", уточни Новаков.

Може ли според българския евродепутат, териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони да бъдат върнати, преработени и обратно изпратени към Брюксел – Новаков счита, че написаното в тях може да бъде предоговорено, а средствата също могат да бъдат пренасочени.