Андрей Райчев: Падне ли Борисов, пада и Гешев

Актуални новини
15:11 - 04 Август 2020
2078
Андрей Райчев: Падне ли Борисов, пада и Гешев

Тече нов процес - протестът е на много скорости и между тях нараства дистанцията. Хората се разслояват и се намират на различни фази на възбуда и на агресия. Така социологът Андрей Райчев коментира пред БНР продължаващите 27 дни антиправителствени протести в страната.

Той оприличи протестите на канадска борба, при която важна е способността и на двете страни да издържат дълго: 

"На канадска борба издръжливостта е важна, не толкова колко си агресивен".

Според него правителството е в спокойна поза и "с резки подобрения на материалното положение на цели групи хора се надява да издържи, но и да пречупи протеста". 

Социологът коментира и изследване на "Алфа рисърч", според което първите четири партии от 6 или 7, които ще влязат в следващото Народно събрание, са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" - партията на Слави Трифонов и "Демократична България".

"Това е първото изследване, което показва, че напреженията, които бяха от доста време, започват да преливат в електорални размествания", обясни той. По думите му главният факт в това изследване е, че двете водещи политически сили - ГЕРБ и БСП, които преди бяха на малка дистанция, имат рязък спад.

"Това, ако се потвърди от следващи изследвания, показва нова политическа ситуация в страната". 

Райчев даде пример с появата през 2001-ва година на НДСВ на Симеон Сакскобургготски, която е била предхождана от рязък спад в подкрепата за БСП и СДС. Социологът изрази мнение, че оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев са в пакет:

"Не ми се вярва да падне единият, а да остане другият".