Андрей Слабаков: Баща ми се бореше за свободата и ни възпитаваше да говорим това, което искаме (СНИМКИ)

Честват 100 години от рождението на легендарния актьор с фото изложба в градинката "Кристал", където бе бит от милицията през 1989 г.

Личности
14:50 - 06 Април 2023
10246
Андрей Слабаков: Баща ми се бореше за свободата и ни възпитаваше да говорим това, което искаме (СНИМКИ)

"Надявам се да се гордеете с родителите си, така както и аз се гордея с моя. Искам да запомните Петър Слабаков, че е бил достоен българин. Възпитавал ни е да говорим това, което искаме. Убеден съм, че ако всички говорехме това, което мислим, светът щеше да е по-добро място. Губейки свободата си, губиш достойнство ти", това сподели режисьорът, актьор и евродепутат от ВМРО Андрей Слабаков по време на откриването на фотоизложба, посветена на баща му Петър Слабаков в градинката "Кристал".

С нея се отбелязват 100 години от рождението на артиста, роден на 23 април 1923 г. Фотографиите припомнят някои от най-известните филмови и театрални роли на един от най-харизматичните и запомнящи се български актьори.

Петър Слабаков е участвал в стотици игрални и телевизионни продукции на България, Германия, Италия, СССР, Чехословакия, Полша и Югославия, както и в десетки театрални постановки.

Петър Слабаков е актьорът с най-много главни роли в историята на българското кино. 

Андрей Слабаков заедно с тъста си писателя Чавдар Шинов

Изложбата е подредена на емблематично място - градинката "Кристал", където Петър Слабаков бе бит от народната милиция през 1989 г. На 26 октомври 1989 г. там се събират екоактивисти. Слабаков е единственият, отведен от МВР.

Мартина Вачкова снима фотографии на баща си Григор Вачков и на Петър Слабаков, които заедно участват в редица филми

"Свободата е вътрешно усещане. Баща ми се бореше за свободата. Ние се гордеем с родината си и дано го помните дълги години! Заповядайте в градина „Кристал“, където можете да видите изложбата по случай „100 години от рождението на Петър Слабаков“, каза още Андрей Слабаков.

Андрей Слабаков и Марта Вачкова

На откриването присъстваха и другият син на Петър Слабаков - художникът Красимир Слабаков, съпругата на Андрей Слабаков - актрисата Ернестина Шинова, нейният баща писателят Чавдар Шинов, актьорите Марта Вачкова и Владимир Пенев. Бащата на Марта - Григор Вачков участва в много филми заедно с Петър Слабаков и двамата са близки приятели.

Сред уважилите откриването на изложбата бяха и директорът на Българска национална филмотека Антония Ковачева режисьорът Коста Биков, Ирина Канушева и Гергана Даковска от Националния филмов център, кинокритикът Людмила Дякова, журналистът и кинокритик Владо Трифонов.

Братята Андрей и Красимир Слабакови на изложбата, посветена на баща им

Изключително богатата филмография на Петър Слабаков включва заглавия като “Пленено ято”, “Цар и генерал”, “Вечни времена”, “Шибил”, “На всеки километър”, “След края на света”, “Опасен чар”, “Константин Философ”, “681 - Величието на хана”, “Тютюн”, “Понеделник сутрин”, “Привързаният балон”, “Самодивско хоро”, “Зарево над Драва”, “Мъртви души” и др.

Владимир Пенев също уважи изложбата

Петър Слабаков има интересен живот извън киното и сцената. Той е сред учредителите е на Комитета за защита на Русе (март 1988) и на Клуба за гласност и демокрация, на Независимото сдружение “Екогласност” (1989) и на СДС (декември 1989).

Съосновател е на Независимо сдружение “Екогласност” и негов председател (ноември 1989 - март 1990). Председател е на партията Политически клуб “Екогласност” от 1992 до юни 1995 г., когато напуска като председател и като член. Избран е за почетен председател на партията на Шестата извънредна отчетно-изборна конференция в Хасково на 11 февруари 2006 г.

Чавдар Шинов заедно с дъщеря си Ернестина, която е актриса и съпруга на Андрей Слабаков

Депутат в VII велико народно събрание от Русенски многомандатен избирателен район (1990 - 1991) (от листата на СДС) и в ПК “Екогласност” XXXVII народно събрание (1995 - 1997) (от листата на БСП).

Слабаков умира на 86 години на 17 май 2009 г. в село Бериево. Погребан е в Централните софийски гробища, а ролите му продължават да живеят и до днес.

Изложбата “100-години от рождението на Петър Слабаков” ще бъде показана и в Каварна, Пловдив, Бургас и Варна. Успоредно с нея, филмотечно кино “Одеон” и Българска национална телевизия, със съдействието на Националната филмотека и Националния филмов център, ще представят Панорама на филмите на Петър Слабаков.

Изложбата в Галерия на открито в градина "Кристал" може да бъде разгледана до 16 април.


Снимки: Агнес Методиева