Ангел Кунчев: Не е нужно 70% да изкарат вируса (ВИДЕО)

Според главния здравен инспектор мерките у нас не са чак толкова строги

Топ
16:58 - 24 Април 2020
3952
Ангел Кунчев: Не е нужно 70% да изкарат вируса (ВИДЕО)

"Няма нужда 70% от населението да се срещне с Covid-19 и не е вярно, че с предприетите мерки ще се влачим месеци наред в борбата с вируса. Вирусът може да се самоограничи, каквото явление сме наблюдавали при други предходни вируси, а предприетите мерки спечелиха време на здравната система да се подготви и пикът на заболяването да се отложи и смекчи", обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който е част от Националния оперативен щаб, в предаването “Алтернативата“ с водещ Генка Шикерова по TV1.

Той коментира, че е трудно развитието на епидемията да се вкара в математически модел, защото играят роля много фактори – климатични, поведението на хората, социално-културни особености на отделните държави, поради което неща, които са се случили в Южна Корея, няма как да станат в Европа или неща, които са станали в Италия, да се случат в Швеция.

“Много често ни обвиняват, че благодарение на мерките, които сме препоръчали, ние месеци наред ще се влачим, за разлика от други страни и при нас ще се срещаме с Covid-19, пък другите ще се изчистят. Искам да уверя всички, че това просто няма да се случи. Срещали сме се с много вирусни заболявания, особено от групата на респираторните. Всяка година щем, не щем, изкарваме грипна епидемия. Срещнахме се и с два други коронавируса преди 18 и 10 години съответно SARS и MERS и видяхме, че при тях без да се стигне до масово заболяване на населението, без да се стигне до тези толкова обсъждани 70%, които ще се срещнат с вируса, те абсолютно се самоограничиха и изчезнаха. Няма нужда да се срещнат 70% или поне никой не може да каже кой е правилният път, коментира Кунчев.

Той обясни, че предложените от щаба мерки са спечелили време на здравната система да се подготви да поеме по-голям брой болни.

“Преди месец и половина бяхме тотално различни като възможности за лечение“, посочи той и даде пример колко допълнителни болнични легла са се разкрили, колко апарата за изкуствена вентилация са се набавили. “За лекарства изобщо не говорим, ние нямахме нищо на практика. В момента няма болница, която да лекува Covid-19 и лекарите да не знаят и нямат на разположение поне 3-4 препарата и то тези, които се прилагат в САЩ, Италия, Великобритания. Няма лекар, който да влиза при болен и да няма пълното оборудване от лични предпазни средства за разлика от САЩ където лекарка показва, че носи една маска 1 седмица, за разлика от Италия където нямат никакви предпазни средства в отделения за Covid-19, ние това не го допуснахме“, каза Кунчев.

Главният инспектор заяви, че щабът не управлява правенето на тестове, за да се смята, че манипулира данните в полза на това да се съобщават повече случаи. Ние не управляваме правенето на тестове. В момента в България работят 30-35 лаборатории – държавни, частни, болнични, които правят толкова колкото успеят да организират и това не винаги е под наше ръководство. Колкото повече правят, толкова по-добре“, заяви той.

Кунчев коментира, че България не е и с най-строгите въведени мерки и посочи, че тук никой не е заключил хората да не излизат от къщите си.

“Моето лично мнение на базата на опита ми с различни вируси, включително пандемичния, е че респираторните вируси си имат любимо време на разпространение и края на април-май започват да изчезват и се появяват другите летни ентеровируси. Не ми се вярва този да е толкова странен и особен, че да ни държи цяла година в напрежение и непрекъснато да създава нови и нови вълни. Не мога да бъде напълно убеден, защото говорим за вирус, който познаваме от три месеца реално, но ако се движи по всички нормални правила на изкуството, би трябвало така да стане“, заяви Кунчев. Той уточни, че не при всички пандемии има втора вълна.