Ангел Кунчев: В пика сме, избързахме с охлабването на мерките

Актуални новини
19:03 - 28 Юни 2020
4361
Ангел Кунчев: В пика сме, избързахме с охлабването на мерките

Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев призна в интервю за Би Ти Ви, че е трябвало да се забави отпускането на две от ограничителните мерки, въведени заради разпространението на коронавируса. Пускането на спортните събития и отварянето на нощните заведения са нещата, които според него могат да доведат до увеличаване на заразените.

"Последните три дни ми се наложи да спра няколко огромни събития с по 3 хил. души - рокерски събор и Празника на черешата. Където има повече хора, има и повече заразени", добави той.

Изказването му идва ден след решението да се допуснат до 12 хил. души на финала за Купата на България по футбол между ЦСКА-София и "Локомотив" (Пловдив). То дойде, след като няколко дни преди това здравният министър Кирил Ананиев нареди със своя заповед на стадионите да се допускат до 1000 души в сектор.

Кунчев обясни и защо се е стигнало до бързата отмяна на първото задължаване да се носят маски. По думите му тогава се е очаквала голяма доставка на маски от Европейската комисия, която така и не се е осъществила. Ограниченият достъп на хората до маски довел до решението да бъде отменена заповедта.

Държавният здравен инспектор уточни, че по броя на заразените в последните дни може да се каже, че страната се намира в пика на епидемията. Той каза още, че това се дължи на събирането на хора и комуникацията между тях.

"Мен ме плаши огромният оптимизъм, който виждам навсякъде около себе си. Много хора решиха, че са им омръзнали забраните", добави Кунчев.