Ангел Славчев пред Lupa.bg: Мая Манолова и Татяна Дончева обслужват икономически кръгове

Общество
16:54 - 11 Август 2021
27725
Ангел Славчев пред Lupa.bg: Мая Манолова и Татяна Дончева обслужват икономически кръгове

За пореден път Мая Манолова и Татяна Дончева се опитват да вкарат българина във вечна задлъжнялост със своя Законопроект за несъстоятелност на физически лица. Двете създават нова длъжност – управител на имущество, който да контролира всичките харчове и имоти на човека, изпаднал в несъстоятелност.

Заплатата на този управител пак ще е от джоба на длъжника". Това заяви пред Lupa.bg Ангел Славчев от сдружение "Граждански контрол" по повод законопроект, внесен на 6 август в Народното събрание от Мая Манолова и Татяна Дончева. 

"Надявам се този законопроект да не стигне до обсъждане и гласуване, тъй като той превръща хората във вечни длъжници. В закона има една много спорна точка, според която не можеш да се откажеш от наследство. Ако например ти си изпаднал в несъстоятелност и в същото време твой близък с кредит си отиде, ти си длъжен да му го погасиш. Получава се Параграф 22 – ти си в несъстоятелност, но наследяваш чужди задължения", коментира Славчев.

"По всичко личи, че Дончева и Манолова работят за кредиторите. Те обслужват определени икономически кръгове. С тяхното съдействие се появиха частните съдебни изпълнители. В момента те са едни от най-богатите хора у нас. Избирателите, които са гласували за Татяна Дончева и Мая Манолова за пореден път са излъгани", отбеляза Славчев.

"В България няма равнопоставеност между кредиторите и кредитополучателите. Кредиторите са с повече права от длъжника. От 2013 г. говоря, че трябва да има равнопоставеност. Винаги човек може да изпадне в невъзможност да си връща кредитите. Познавам случай, в който 18-годишно момиче без малко да остане на улицата, защото наследи задълженията на покойния си баща", посочи Славчев.  

По повод Законопроекта за несъстоятелност на физически лица бившият народен представител Димитър Байрактаров изригна във фейсбук: 

"Народът не желае да чете и да мисли! Народът иска да бъде лъган и манипулиран! Ще ви покажа няколко пасажа от законопроект внесен на 6 август 2021 г. от Мая Манолова и група народни представители. Законопроектът спокойно може да бъде наречен "Закон за въвеждане на робовладелството в България", но за окаяния народ е кръстен "ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ НА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА". В прав текст е посочено, че засяга почти 3 000 000 (три милиона) граждани с основна цел удовлетворяване на кредиторите!"