Ангела Меркел проговори за Русия и Путин

Личности
11:47 - 30 Април 2023
7282
Ангела Меркел проговори за Русия и Путин

Бившият германски канцлер Ангела Меркел заяви, че независимо от сегашната война в Украйна, нейната политика спрямо Русия е била правилна. Тя защити решенията по време на канцлерството си, не само спрямо Русия, но и спрямо бежанците.

„Трябваше да се справям с политически ситуации, които доведоха до разделение на мненията в Германия“, каза Меркел в интервю за главния редактор на в. "Die Zeit" Джовани ди Лоренцо на Панаира на книгата в Лайпциг.

За политиката спрямо Русия

69-годишната Меркел, която бе канцлер на Германия в периода 22 ноември 2005 - 8 декември 2021 г., определи като правилни усилията си за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., като част от т.нар. Мински процес.

„Заставам зад тези дипломатически опити“, каза Меркел и добави, че сега е „извънредно разтревожена“ за Украйна. "За мое голямо съжаление имаше доста хора, които не бяха толкова заинтересовани", казва още тя и посочва, че в Европейския съвет Германия и Франция са положили усилия за уреждане на конфликта в Източна Украйна.

Относно руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г. Меркел казва: „Опитах се да предотвратя тази ситуация с това, което имах на разположение. Фактът, че не проработи, не е доказателство, че не беше правилното нещо да се опита. Дипломацията е необходимост“.

А на въпрос имали идея как може да приключи войната, бившият канцлер заяви, че не иска да коментира това. В същото време обаче тя се обявява за обмисляне на бъдещ сценарий, при който може да има преговори за мир.

За бежанците

Меркел се спира подробно на решението си да не затваря границите за сирийски бежанци по време на кризата от 2015 г. В резултат на това в Германия влязоха над 1 млн. бежанци. Тя приема, че това нейно решение е довело до противоречия в обществото. „Но въпреки това не мога да отменя решенията, които съм взела от съображения за хуманност.“

Меркел отхвърли всякаква отговорност за възхода на дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" (AfD), дошъл в резултат на бежанската криза. Бившият канцлер добавя: "никога няма да мога да разбера хората, които малтретират други хора".

Тя смята, че не само избиратели на нейната партия Християн-демократичен съюз( ХДС) са се прелели към AfD, особено в Източна Германия. Според нея мнозина са се отвърнали също и от социалдемократите (ГСДП) и от левицата.

Разходите за отбрана

Меркел описа като грешка това, че не е направила повече, за да прокара целта от 2% от БВП в разходите за отбрана. „Най-късно до 2005 или 2006 г. трябваше да кажем: "Студената война не е приключила, връщаме се към политиката на Студената война“, каза Меркел.

Във връзка с въпросните 2% разходи за отбрана Меркел разкритикува тогавашния си коалиционен партньор, а сега канцлер на Германия: "Днес Олаф Шолц прави нещата по такъв начин, че аз съм много доволна от това като гражданин. Но в онези години беше различно".

Меркел също така изрази съжаление, че темите за опазването на климата и опазването на видовете не са заели повече място в работата ѝ като канцлер. Сега тя е загрижена, че опазването на климата ще продължи да „остава на заден план“ заради войната в Украйна.

Мемоари

Ангела Меркел разказва също така, че в момента пише мемоарите си и, че писането ѝ помага да размишлява върху наситения си със събития живот, докато свиква с мисълта, че вече е пенсионер. За книгата ѝ помага дългогодишната ръководителка на канцеларията ѝ Беате Бауман.

Меркел описва и детските си години, и годините начело на Германия. "Това създава яснота - парче по парче - но и изисква концентрация", допълва тя, като разкрива, че смята да издаде мемоарите си догодина.