Ангелкова: 23 плажа дават безплатни чадъри и шезлонги

Новини
08:42 - 26 Май 2020 (обновена)
1952
Ангелкова: 23 плажа дават безплатни чадъри и шезлонги

23 плажа у нас ще предлагат безплатни чадъри и шезлонги на летовниците, съобщи пред Би Ти Ви министърът на туризма Николина Ангелкова. Сред тях са Лозенец, Бургас-централен, Каваци, Обзор, Приморско - централен, Шкорпиловци - юг, ММЦ Приморско.

Плажовете у нас с договори са 132 като 57 са на концесии.

Най-евтино е на Албена, където ще събират по 1 лв. за чадър и шезлонг и Балчик-централен с ценна от 1,50 лв.  На централния плаж в "Св. Константин и Елена" цената ще е 5 лв.

Изискването на министерството на туризма бе намалението на цените на чадърите и шезлонгите за предстоящия сезон да бъде поне с 50%.

Цените на хотелите ще се определят от собствениците. "Има интерес към България като дестинация", каза Ангелкова. Министърт припомни, че важен коз от рекламната ни стратегия е, че в страната ни има ниска заболеваемост от К-19.

Пред Би Ти Ви, министърът обясни, че предстои всички 132 плажа у нас, които са с договор за концесия или наем, да бъдат подробно изброени. Ще бъде изработено и мобилно приложение, което да показва какви са цените и заетостта на даден плаж в България. „И момента е трудно да кажем как ще протече летния сезон.

Ако концесионерите са предложили намаление с 50%, ние ще намалим с 50% наемното или концесионно възнаграждение. Тези, които вече са платили – възнаграждението ще бъде прехвърлено за догодина“, коментира тя. Цени от 37.90лв. Калифорния сет 50хапки 37.90лв.

„Прави ми неприятно впечатление, че един и същ концесионер – на къмпинг „Градина“ - част 2 и на „Перла“ е предложил 8 лв. за плажните принадлежности“, коментира Ангелкова. И обясни, че това се дължи на стари договори от регионалното министерство, когато не е действала формулата за това, че цените на плажните принадлежности играят съществена роля при избора на концесионер.

„Надявам се концесионерите и наемателите да бъдат разумни и отговорни. Всички заедно искаме да привлечем българските туристи по нашето Черноморие и да предложим максимално добро качество“, подчерта Ангелкова. Тя подчерта, че държавата не може да се меси в ценовата политика на хотелиерите, тъй като секторът е изцяло частен. Министър Ангелкова уточни, че в момента текат разговори и се надява от 15 юни да стартират полетите с редица европейски страни. Според нея има интерес към България за летен туризъм, но и към планините също. Днес предстои проверка на РИОСВ, която трябва да установи дали е имало разрушаване на дюни в Ахтопол. Глобите са между 10 хил. лв. и 50 хил. лв.,