Ангелкова: Безплатни чадъри на плажа... ако въобще има летен сезон

Приемете ваучер, вместо да искате възстановяване на парите, призова министърът на туризма

Новини
13:20 - 26 Март 2020
2475
Ангелкова: Безплатни чадъри на плажа... ако въобще има летен сезон

Обмисля се вариантът чадърите и шезлонгите на плажа тази година да са безплатни, ако изобщо има летен сезон след кризата, породена от коронавируса. Това каза пред бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова. 

„Ако имаме късен летен сезон, нашите мерки са насочени към насърчаване на вътрешния туризъм предвид на затрудненията с въздушния транспорт. Надяваме се и страната ни да бъде посетена от туристи от съседните страни, които могат да пътуват с автобус или влак вместо със самолет“, добави тя.

Тя призна, че туризмът на практика не работи. 

„Колкото и да ми бе тежко, здравето на хората е на първо място. Затова на 17 март издадох заповед за спиране на всички екскурзии. Работят само някои от хотелите и то при строго спазване на мерките. В момента в цялата страна само 1225 човека нощуват в местата за настаняване. Това е кошмарно!“, коментира министърът на туризма. 

„Балансът в сектора е много труден, защото всеки си иска парите. Едните настояват за отсрочка, за да възстановят средствата на своите длъжници в по-дълъг период от време, а другите се надяват да ги получат веднага“, добави тя и призова потребителите да приемат ваучер за 24 месеца, за да могат през следващите две година да се възползват от услугите, които туроператорите предлагат. 

Потребителят трябва да ползва този ваучер независимо дали туроператорът може да фалира, обясни Ангелкова. 

Водещият Антон Хекимян пък изтъкна, че туроператорски фирми, които от 30 години са на пазара, са пред фалит и хиляди техни служители ще останат без работа. 

„Не можем да задължим потребителят да приеме ваучер. Възстановяването на сумата, ако той не се съгласи, трябва да е след 13 май. Ако обаче всички искат да си възстановят парите, ще стане много лошо“, призна министърът.