Ангелкова даде на Цацаров плажа на Баневи "Русалка"

8 лева такса за преминаване по общинския път до ивицата искат арестантите чрез служителите си

Общество
15:06 - 05 Юли 2019
3351
Ангелкова даде на Цацаров плажа на Баневи "Русалка"

Министърът на туризма Николина Ангелкова даде на главния прокурор Сотир Цацаров за разследване плажа на курорта "Русалка" заради поставена нелегална бариера. "Русалка" е свързан с бизнесмените Николай и Евгения Банева, които са в следствения арест по обвинения за пране на пари. 

В четвъртък стана ясно, че достъпът до ивицата отново е ограничен с незаконна бариера, а който иска да стигне до самия плаж, дължи неизвестно на кого сумата от 8 лева за паркинг и преминаване през общинския път. Още през 2010 г. на Баневи беше наложена солена глоба за това ограничение, но всяко лято държавата се бори с казуса по един и същи начин. 

„Единствената общинска собственост в района на комплекс „Русалка” е общинският път, който води до там. Той е около 2,8 км. Това, което искам да уточня, е, че пунктът и бариерата не са разположени върху общинския път, а в частен имот”, заяви кметът на Община Каварна Нина Ставрева. По думите й има разрешение за поставяне на контролния пункт и на бариерата от 2012 г.

„До няколко метра преди бариерата пътят е общински. Всичко останало е частен имот и активите в самия комплекс са частна собственост. Земята е от държавния горски фонд. Доколкото ми е известно, в момента се водят някакви дела между държавата и собствениците”, каза още Ставрева.

Според нея плащането на такса за преминаване през бариера в частен имот не е в компетенциите на общината. „Трябва да се предприемат действия от страна на държавата и на Областната администрация”, коментира Ставрева.

„И в момента са в процес на изготвяне подробни устройствени планове, които да удовлетворят точно това, което е разписано в Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Общината в момента прави алтернативен път, за да не се налага да се плащат такси", категорична бе тя.