Ангелкова: Летище Пловдив на концесия до края на годината

Сериозна компания проявява интерес към аеропорта на града на тепетата

Новини
12:20 - 14 Ноември 2019
1252
Ангелкова: Летище Пловдив на концесия до края на годината

Концесията на летище Пловдив ще бъде обявена до края на годината. Сериозна компания има интерес към аеропорта, информира министърът на туризма Николина Ангелкова по време на годишната среща с туроператори в града на тепетата. Кметът на града Здравко Димитров, който също бе на разговорите, увери, че общината няма да спре да подкрепя всички инициативи на туристическия бранш.

"Пловдив има огромен потенциал. Ще продължим да увеличаваме ръста на туристически посещения", подчерта кметът. Той увери, че ще бъде продължен проектът за Европейска столица на културата.
Ангелкова изтъкна, че Пловдив е сред 9-те дестинации, които министерството на туризма разработва още през 2015 г. и се популяризира постоянно. Тя отбеляза, че градът има сериозен потенциал за развитие на балнео и спа туризма, за което има подписано споразумение с германските здравно-осигурителни каси.

Фокусът на тазгодишната международната среща по туризъм е "Епископската базилика и мозаечното наследство на Филипопол". На събитието присъстват представители от Турция, Германия, Украйна, Кипър, Италия, Англия, Мароко, Македония, Хърватия, Словакия, Румъния, Швеция, Нигерия и България.

"Летището е изключително важно за Пловдив, като очакваме до края на годината да бъде обявена концесията, което да привлече повече полети към област Пловдив и по-конкретно към зимния курорт Пампорово", уточни Ангелкова. И посочи, че за първите девет месеца на годината има 7,8 милиона чуждестранни туристи, които са посетили България, като спадът е 0,8%. 2,8 милиарда евро са приходите от международен туризъм.