Ангелкова: Загубата на 500 000 английски туристи е много лоша новина

България не е уведомена от Гърция, че ще затворят границата, оплака се министърът на туризма

Новини
21:15 - 04 Юли 2020
9447
Ангелкова: Загубата на 500 000 английски туристи е много лоша новина

България не е уведомена от Гърция, че ще затворят граници. Това каза пред Канал 3 министър Николина Ангелкова. 

Всяко решение на дадена държава, свързано с пътуванията, особено спрямо сегашната ситуация, е собствено решение на самата държава. Министерство на туризма не е било уведомено предварително, затова че ще бъдат затворени  граници. Новините се съобщават при свършен факт. Отделно от това, всяка една година темата България - Гърция стартира в началото на летния сезон. Много е важно и строго индивидуално кой къде ще иска да почива. Не знам защо когато някой решава къде иска да почива, се минава през призмата, че у нас не е добре, запита се министърът на туризма. 

"Трудно е да се правят разчети относно туризма за тази година, предвид пандемията от коронавирус. Със сигурност сезонът ще бъде много труден и непредвидим и аз искам да бъда позитивна, работя в такава посока. Когато трябва да сравняваме този със следващия сезон обаче, със сигурност нещата няма да бъдат това, което на нас ни се иска. Стартираха първите чартъри, това беше изключително важно, за да може лека по лека да се стартира и по-активната работа по посрещането на чуждестранни туристи в страната. Първите бяха туристите от Нидерландия и Белгия, веднага след това от Германия, очакваме буквално тези дни - днес, утре, първите полети от Полша, от Чехия", обясни Ангелкова.

"Обединеното кралство води в България над 480 000 чуждестранни туристи за цялата година. Те са водещи по отношение и на зимния и на летния туризъм. Отмяната на чартърите от Великобритания е наистина лоша новина за нас.

Надявам се всички тези решения, по отношение на държавите, които подлежат на карантина да бъдат временни и да се преразглеждат по отношение на епидемиологичната обстановка. Затова казвам, че сезонът ще бъде много непредвидим.", допълни тя. 

"Освен британските туристи, другите, които са много важни за нас, и които юли месец под тяхно решение остава затворен, това са руските туристи. Най-рано от август месец ние можем да очакваме руски туристи ако се възобновят полетите от страна на руската федерация.

Много е важно за нас тези пазари да бъдат отворени, на този етап те не са", коментира Ангелкова.

"Министерството на туризма е стартирало своите проверки на плажовете още от началото на летния сезон . Към този момент екипите също са и на север и на юг, и са там от началото на юни месец, за да проверят как се спазват изискванията за концесионните и наемните договори", допълни тя.