Ангелов: Излизаме от третата вълна, успяхме! (НА ЖИВО)

Новини
09:51 - 22 Април 2021
2938
Ангелов: Излизаме от третата вълна, успяхме! (НА ЖИВО)

Излизаме от третата вълна на Covid, в страната няма нито една червена зона. Когато ме попитахте какво ще се случва, ви казах, че когато изчезне червеният цвят от графиките, сме успели. Постигнахме го благодарение на нашите експерти и дисциплината. България ще се превърне в пример, защото такива резултати не могат да се постигнат в много европейски страни. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в МС. 

Искам да благодаря на всички, които се довериха на гласа на науката и повярваха в мерките, на всички, които си носеха маските и вярваха, че е по-добре да си останеш вкъщи, отколкото да отидат на масово събитие, обърна се към всички здравният министър. 

Колективен имунитет ще постигнем най-рано в края на юни, реалистично - в края на юли и в най-лошия вариант - в края на август, обяви Ангелов.

"За да удържим постигнатото трябва да продължим и да запазим темпа на ваксинация, който през месец май може да достигне 50 000 на ден. Трябва да продължи спазването на противоепидемичните мерки. Носенето на маски, спазването на дистанция. Тази победа е крехка, тази победа се дължи на усилията на всички български лекари, сестри, санитари", коментира още Ангелов и добави, че още месец-два трябва да продължим да спазвам мерките. 

Днес ще се състои ваксинационен съвет, на който ще бъде решено как да се действа с ваксината на Janssen, както и дали можем да си позволим да стартираме пета фаза от ваксинационния план, ако оставим ваксинациите на възрастните хора да се извършва от личните лекари, обясни Ангелов.

"За периода на последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на 14-о място в Европейския съюз и на 5-о на Балканския полуостров". За същия период по смъртност страната ни се нарежда на 2-ро място в Европа след Унгария и на 3-о място на Балканите - след Босна и Република Северна Македония", съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни ,че в страната продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта, като най-високо разпространението на заразата остава в областите Варна, Русе, София-град, Перник, Добрич и София-област, а най-ниско е разпространението в областите Разград, Видин, Плевен, Кърджали, Велико Търново, Пазарджик.

Снимки: Агнес Методиева