Ангелов откри фургоните за тестване в София

40% от обажданията на 112 били от болни с COVID-19

Здраве
14:04 - 06 Ноември 2020
2409
Ангелов откри фургоните за тестване в София

Здравният министър проф. Костадин Ангелов откри първите фургони към трите големи столични болници за провеждане на антигенни тестове при съмнения за наличие на коронавирус. Той посъвтва онези, които са били в контакт, но нямат симптоми, да не се насочват натам. "Призовавам за проявяването на здрав разум, за да не се предизвиква струпване на пациенти", уточни той. Фургоните са разположени пред Институт "Пирогов", "Св. Екатерина" и Александровска болница. Ще има такива и пред най-големите болници в страната. 

Ангелов отбеляза с оптимизъм, че броят на излекуваните бил висок, а в София вече нямало проблем с линейките и заетостта на леглата в болниците. Вчера в столицата е имало над 530 души, потърсили помощ на телефон 112, а 40 на сто от тях са били именно от болни от COVID-19. 

Антигенните тестове са безплатни за гражданите, а се купуват от лечебниците. Търси се най-добрият антигенен тест все още обаче. "Искаме да осигурим най-доброто и най-евтиното за гражданите", добави министърът. 

Попитан за отговорността на личните лекари, той подчерта, че те също носят отговорност за действията си и нямат право да откажат преглед на пациентите си. "Всеки, който се почувства спешен, може да дойде в болницата с линейка или собствен транспорт. А най-важното нещо е да носи маска", добави още той. 

И отбеляза проблем в комуникацията с общопрактикуващите лекари. Затова се обсъжда включването и на ДКЦ-тата в столицата в помощ на болниците. 

На въпрос за съдбата на д-р Данчо Пенчев, който се върна на работа временно начело на РЗИ-София, заради поставянето под карантина на д-р Маева, Ангелов коментира, че тя продължава да работи денонощно. 

Електронните направления за ПСР-тестовете все още се изготвят като правила. Очаква се в идната седмица те да заработят. 

Снимка: Агнес Методиева