Ангелов: Ваксините на "Астра Зенека" може да бъдат изтеглени

Досега не сме изхвърлили нито една ваксина, това е постижение, похвали се здравният министър

Новини
17:09 - 12 Април 2021
4076
Ангелов: Ваксините на "Астра Зенека" може да бъдат изтеглени

Интересът към ваксината на "АстраЗенека" спадна до символични проценти в страната. Ако няма никакъв интерес към инжекциите, флаконите ще бъдат изтеглени и съхранявани в хладилниците на РЗИ или "БулБио", обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг пред Столичната регионална здравна инспекция.

Той посочи, че хората, които искат да бъдат ваксинирани с оксфордската ваксина, са единици, но потвърди, че тя е безопасна, изпитана и сигурна от медицинска гледна точка.

"Има едно писмо от испанското правителство, от министър-председателя на Португалия, с което ни казват, че като общоевропейски подход трябва да се ограничи приложението на ваксината изцяло на хора под 60-годишна възраст. За целта сме днес се взе решение да бъдат почитани нашите експертни съвети и дадат спешно становище какво да направим в България", добави проф. Ангелов.

Здравният министър съобщи още, че реален избор на ваксини може да се очаква в началото на май, когато се очаква да стартират по-големите доставки на ваксината на „Пфайзер“.

"Ваксините ще бъдат изтеглени, ако няма никакъв интерес към тях и ще бъдат съхранявани в хладилниците или на „БулБио“, или на РЗИ. До момента не сме унищожили или изхвърлили нито една ваксина, което е постижение", подчерта Костадин Ангелов.