Англичанин и румънец свирят мачовете на Лудогорец и Астана

Първата среща на 8-и август, а ответният двубой на 17-и

Спорт
17:57 - 03 Август 2023
1806
Англичанин и румънец свирят мачовете на Лудогорец и Астана

Англичанинът Крис Кавана и румънският арбитър Хорациу Фешник ще ръководят мачовете между Лудогорец (Разград) и казахстанския Астана в третия кръг на турнира Лига Европа, обяви днес УЕФА.

Първата среща на 8-и август (вторник) на Астана Арена е поверена на румънеца Фешник, а ответният двубой на 17-и този месец в Разград ще бъде ръководен от Крис Кавана.

33-годишният Фешник от Клуж и още на 22 беше включен в елитната дивизия на страната, след като шефовете на местната комисия го определиха като истинско откритие. За да бъде добър съдия му помага и миналото на футболист, като е бил доста талантлив юноша най-напред на Университатя (Клуж) и след това на ЧФР Клуж. За 11-те сезона при най-добрите има във визитката си ръководени няколко големи дербита като ФКСБ – Динамо (Букурещ), Рапид – Университатя (Крайова), Рапид – ФКСБ, ФКСБ – Фарул (Констанца).

В Европа опитът му също не е малък, а миналата година по това време беше главен арбитър на мача Сейнт Патрикс Атлетик (Република Ирландия) – ЦСКА, който завърши 0:2 и Фешник показа два червени и 12 жълти картона. Има още един мач на български отбор и то отново на ЦСКА-София, но през 2020-а година – победа с 2:0 у дома над БАТЕ (Борисов) в Лига Европа.

Помощници на младият съдия ще бъдат неговите сънародници Валентин Аврам и Александру Керей, а четвърти арбитър е Саболч Ковач. Срещата е с начален час 16:00 часа българско време.

Крис Кавана, на 37 години, един от елитните английски арбитри, получи срещата-реванш на Лудогорец-Арена, чието начало на 17-и също е от 20.00 часа. Кавана е съдия на ФИФА от 2019-а година, а два сезона по-рано влиза във Висшата лига.

Помощници на Кавана са Константин Хацидакис и Нийл Дейвис, а край тъчлинията с табелката за смените ще седи Джарет Жилет от Австралия, който също е в листата на Премиършип.

Особено интересно е назначението на Хацидакис, който миналата година се прочу с удар с лакът в лицето на Анди Робъртсън от Ливърпул. Странният инцидент е станал на полувремето на мача между Ливърпул и Арсенал, докато футболистите на двата отбора се прибирали в съблекалнята.