Англия - домакин на Евро 2020? Друг път

Куриози
20:35 - 02 Март 2021
2625
Англия - домакин на Евро 2020? Друг път

Англия официално поиска да приеме изцяло всички мачове от Евро 2020, но само часове по-късно от УЕФА отказаха. Така шампионатът на Стария континент това лято остава по план в 12 държави.

Първо премиерът на Велибритания Борис Джонсън в прав текст обяви, че страната има готовност да приеме всички мачове от предстоящото Европейско първенство по футбол и вече е информирала УЕФА за това.

Това се случи, след като през уикенда на Острова преминаха границата от 20 милиона души, които вече са ваксинирани. Така вече е изпълнена първоначалната схема за ваксиниране на всички най-уязвими групи.

Още преди седмица правителството на Великобритания обяви, че стадионите се отварят частично на 17 май, а на 21 юни мерките ще бъдат разхлабени още повече. Оригиналният план за Евро 2020 предвижда "Уембли" да приеме седем мача от шампионата на Стария континент. Борис Джонсън обаче обяви, че страната е готова да домакинства всички срещи.

Само няколко часа по-късно от УЕФА изразиха увереност, че няма да се наложи да прибегне до помощта на Великобритания и ще проведе предстоящото европейско първенство по футбол в 12 държави, както е планирано. От УЕФА отказаха да коментират директно предложението на Джонсън, но заявиха, че продължават да следват настоящия план. Все пак окончателно решение за провеждането на европейското първенство трябва да се вземе на 5 април. "Няма начин да не проведем европейското, то ще се състои, пише „Монитор“.

Няма най-лош сценарий

Сценариите пред нас са реалистичен и най-добър", каза пред "Ройтерс" д-р Даниел Кох, медицински съветник на УЕФА за Евро 2020.

За момента УЕФА предвижда четири възможни варианта за провеждането на мачовете от шампионата - при пълни стадиони, при заетост между 50 и 100 процента, при заетост между 20 и 30 процента и пред празни трибуни.

От Лондон обявиха също, че ще подадат официална кандидатура за домакин на световното първенство през 2030 година, а за целта е заделен бюджет от 3.9 милиона паунда. Световното първенство през 2022 година ще се проведе в Катар, а Мондиал 2026 ще бъде в Мексико, САЩ и Канада.