Англия е в нокдаун: 100 000 новозаразени

Топ
08:59 - 29 Октомври 2020
4443
Англия е в нокдаун: 100 000 новозаразени

Втората вълна на коронавирус в Англия достигна „критичен етап“ с почти 100 хиляди новозаразени на ден в Англия, предупредиха експерти. Изследователите казват , че откриват ранни признаци на райони, които преди са имали ниски нива на инфекция, но сега следват тенденциите, наблюдавани в най-тежко засегнатите райони на страната, пише London Evening Standard, цитиран от „Фокус”.

Те добавят, че трябва да има промяна преди Коледа и ако трябва да се приложат по-строги мерки, това трябва да стане по-скоро, отколкото по-късно, тъй като сегашните мерки „не са достатъчни“.

Междинните данни от шестия кръг на проучването React използва данни и резултати за 86 хиляди души между 16 и 25 октомври и изчисляват, че има около 96 хиляди нови инфекции на ден.

Според проучването общото разпространение на инфекцията в общността в Англия е 1,28% - или 128 души на 10 000, в сравнение с 60 на 10 000 в предишния кръг, който се проведе между 18 септември и 5 октомври.

Инфекциите се удвояват на всеки девет дни с национален репродуктивен номер (R), оценен на 1,56, в сравнение с 1,16 в предишния кръг, според проучването на Imperial College London.

Докладът предполага, че междинните оценки на R са над 2,0 в Югоизточна, Източна Англия, Лондон и Югозапада, но има по-голяма степен на несигурност около тези цифри.

Експертите предупреждават: „Съвместното появяване на високо разпространение и бърз растеж означава, че втората вълна на епидемията в Англия сега е достигнала критичен етап. Независимо дали чрез регионални или национални мерки, сега е от решаващо значение да се контролира вирусът и да се обърне R под едно, за да се избегнат по-нататъшни прием в болница и смърт от Covid-19“.

Те добавят, че пандемията нараства експоненциално, но казват, че ефектът от някои от най-новите мерки може да не е отразен в числата.

Експертите установиха, че разпространението на инфекцията е най-високо в Йоркшир и Хамбър - 2,72%, спрямо 0,84% по-рано.

В Северозапада то е било на 2.27 на сто, спрямо 1.21 на сто, а най-ниско в Източна Англия - на 0.55 на сто, от 0.29 на сто.

Според проучването разпространението се е увеличило във всички възрастови групи с най-голям ръст при тези на възраст 55-64 години с 1.20%, в сравнение с 0.37%.

Данните показват, че групирането на случаи на Covid-19 е по-разпространено в Ланкашир, Манчестър, Ливърпул и Западен Йоркшир, Западен Мидландс и Източен Мидландс.