Англия няма да отваря основните училища засега

Новини
12:31 - 09 Юни 2020
2646
Англия няма да отваря основните училища засега

Британското правителство ще се откаже от плановете за връщане на всички ученици в основните училища в Англия преди лятната ваканция, съобщи БНР. Отварянето на училищата бе приоритет във втората фаза на облекчаване на мерките, започнала на 1 юни.

Съгласно плановете на властите учениците трябваше да прекарат четири седмици в училищата преди ваканцията, но министрите вече смятат, че това не е осъществимо и по тази причина ще предоставят възможност на самите училища да преценяват дали могат да поемат повече деца. Мнозинството директори на училища смятаха още в самото начало, че връщането на всички ученици е практически невъзможно.

Новината идва след като на снощния брифинг на правителството министърът на здравеопазването Мат Ханкок призна, че най-рано през септември може да се очаква отваряне на всички училища при пълен капацитет. Разпоредбите за училищата са различни в отделните части на Обединеното кралство.

Училищата в Уелс ще отворят за всички възрастови групи от 29 юни за ограничени периоди през седмицата.

В Шотландия отварянето започва на 11 август като част от учениците ще продължат с обучението от дома. В Северна Ирландия също се очаква по-късно частично отваряне през август. Последното решение на властите бе приветствано от някои, но критикувано от други.

Директори и учители останаха доволни, защото според тях те нямат нито повече физическо пространство, нито човешки ресурси да поемат повече ученици.

Ан Лонгфийлд, комисар за децата в Англия обаче смята, че това е голямо разочарование за искащите да се завърнат на училище деца и особено лошо за изоставащите ученици.