Английската централна банка вдигна лихвите

Федералният резерв на САЩ дава сигнали за три повишения на лихвените проценти

Свят
15:55 - 16 Декември 2021
1749
Английската централна банка вдигна лихвите

Английската централна банка повиши основните лихвени проценти в опит да се пребори с покачващите се цени, предаде СиЕнЕн.

Комитетът по паричната политика на централната банка заяви в четвъртък, че ще повиши лихвата от рекордно ниското ниво от 0,1% до 0,25%. Това е първият подобен ход от страна на голяма централна банка от началото на пандемията.

През ноември инфлацията на потребителските цени във Великобритания се повиши до 5,1%, което е най-високото ѝ ниво от повече от десетилетие. По този начин икономиката е изложена на риск от стагфлация - токсична комбинация от слаб растеж и нарастващи цени. Според оценка на бизнес активността, публикувана в четвъртък, декември се очертава да бъде най-слабият месец за британската икономика от февруари насам.

Английската централна банка заяви, че очаква цените да продължат да се покачват.

"Очакваме инфлацията да остане около 5% през по-голямата част от зимния период и да достигне своя връх от около 6% през април 2022 г.", посочва се в изявление на институцията от четвъртък. Разходите за енергия и повишаването на заплатите ще играят голяма роля за ръста на инфлацията през следващата година, допълва се там.

Най-влиятелните централни банки в света реагираха на пандемията с мащабни усилия за стимулиране на икономиката. Сега обаче подходите им се разминават. Федералният резерв на САЩ дава сигнали за три повишения на лихвените проценти през следващата година, докато Европейската централна банка се очаква да поддържа по-гъвкава политика.