Английската корона ще бъде променена за коронацията на Чарлз III

Топ
10:03 - 04 Декември 2022
2133
Английската корона ще бъде променена за коронацията на Чарлз III

Британската корона “Свети Едуард” от XVII век, която е централен елемент от коронарните скъпоценности, е свалена от експозицията, за да бъде променена за коронацията на крал Чарлз III, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Короната от масивно злато, инкрустирана с рубини, аметисти, сапфири, гранати, топази и турмалини, ще бъде подложена на “модифициране” за коронацията на Чарлз III в Уестминстърското абатство на 6 май следващата година, съобщиха от двореца.

Короната е централният елемент на Скъпоценностите на короната – голяма колекция от кралски украшения, разположена в Лондонската кула, която привлича повече от един милион посетители годишно. Тя има лилаво кадифено капаче с лента от рогозина, висока е малко над 30 см и е много тежка.

За последен път е носена от кралица Елизабет II при коронацията ѝ през 1953 г.

74-годишният Чарлз III ще бъде коронясан заедно със съпругата си, кралицата-консорт Камила. Церемонията ще бъде последвана от национален празник на 8 май.

Короната е изработена за крал Чарлз II през 1661 г., за да замени средновековна корона, която обаче датира от времето на Едуард Изповедника.

Оригиналът е бил претопен от парламентаристите след екзекуцията на Чарлз I. В продължение на стотици години след това короната е

била носена само по време на коронационните процесии, тъй като е била твърде тежка за носене.

За коронацията на крал Джордж V през 1911 г. короната е променена, за да стане по-лека, но все още тежи 2,23 кг. Чарлз III ще я носи само в момента на коронясването си.

Когато напусне Уестминстърското абатство, Чарлз ще носи по-модерната императорска държавна корона, която се използва и за поводи като откриването на парламента. Украсена с над 2000 диаманта, императорската държавна корона е създадена през 1937 г. за коронацията на крал Джордж VI, бащата на Елизабет II.