Английско село си има 12 призрака

Жителите на Плакли са свикнали с тях

Мистика
18:04 - 01 Ноември 2020
4742
Английско село си има 12 призрака

В Англия призраците не изненадват никого. Тук те са обичани, обгрижвани и се гордеят с тях. В почти всеки град и село има местна „история на ужасите“, която от векове плаши нощните минувачи. И все пак село Плакли е знаменитост. Има най-висока плътност на призраци на квадратен метър. В малко селце те са 12.

Село Плакли в графство Кент е на повече от 1000 години и се споменава в Книгата на Страшния съд от Уилям Завоевателя от 1086 г. Както навсякъде в Англия, в продължение на векове хората тук се стреляли,о бесвали и убивали по най-различни начини.

По неизвестна причина небесните порти не се отворили за 12-те починали и те останали в селото като негови вечни жители. Местните обитатели толкова са свикнали с тях, че изобщо не се страхуват. На гостите задължително се разказва историята на всеки призрак и се посочват местата, където могат да се видят привиденията. Те са нещо като местната забележителност.

Например, в парка до стария дъб преди повече от 200 години разбойници приковават водача си към дърво, защото иска твърде много за себе и от плячката. Ако любопитният има късмет, в призрачната мъгла може да види хронологията на кървавата екзекуция.

В края на Дики Басес Лейн все още има лаврово дърво, на което местен учител през 20-те години се обесва заради несподелена любов. В дъждовни, влажни лунни нощи често може да се види как той се люлее сред клоните.

С обесване е свързан и друг местен призрак. Полковник е обвинен в присвояване. За да избегне срама, той се обесва в една от околните гори, където впоследствие броди няколко десетилетия, плашейки горските служители. Но жителите на Плакли изсичат гората и я превръщат в поляна за паша на животните. Така призракът на полковника се „премества“ в селото. Сега с въже на врата той се скита по улиците на Плакли.

Недалеч от местната жп гара има кариера, а тухлена фабрика все още работи. Веднъж тук умира работник. Горкият човек пропада в земята, но колкото и да бързат неговите колеги, не успяват да го измъкнат жив. Оттогава почти всяка седмица някой чува смъртните му викове, а администрацията на завода винаги има проблеми с персонала за вечерната работна смяна.

Жена в бяло, представител на местното аристократично семейство Денингс, обикаля централния площад през нощта. Никой не помни за какво е била виновна, дори потомците на Денингсите, живеещи в Плакли, не знаят какво се случва с нея. В местното гробище близо до църквата "Св. Никола" се разхожда около гроба на сестра си Жената в червено. Тя е погребана като матрьошка в 7 оловни ковчега. Уви, това не пречи на нейния призрак да излиза и да се разхожда из селото.

Черният мелничар, тайнственият монах, призракът на циганка, изгорена тук за магьосничество - те също бродят из английското село. В Плакли има и местно „куче на Баскервилите“ - огромно бясно куче, застреляно от полицията. Рядко някой го вижда, но мнозина чуват дивият му вой да се разнася из целия квартал.

Местните са свикнали с призраци, всеки от тях има поне по 5-6 срещи с призраци. Според жителите на Плакли всички призраци са безплътни и следователно безвредни. Изключение от това е каретата-призрак, теглена от четири коня, които могат да бъдат забелязани по пътя от Пъкли до Мултмънс Хил. Може да се докосне каретата и дори да се погледне вътре. През 2007 г. тя среща група млади хора и един от тях, най-безразсъдният, се качва в каретата и изчезва завинаги.

Скептиците твърдят, че всички тези истории са измислици на жители, опитващи се да привлекат туристи в селото по този начин. През 2011 г. група изследователи на аномални явления пристига в Плакли с микробус, пълен с научно оборудване. Същия ден селото е подложено на аномално нашествие на мушици. Мушиците наброяват милиони.

Жителите запечатват всички прозорци, колите се влачат със скорост на охлюв, тъй като чистачките на предното стъкло нямат време да отмият хилядите насекоми по предното стъкло. Не би могло да става дума за каквито и да било изследвания при такива условия. Мухите изчезва, веднага щом изследователите си тръгват, прогонени от нашествието. В Плакли никога не се празнува Хелоуин. Жителите му казват, че имат достатъчно привидения наоколо.