Ани Салич рекламира продукт за... полова мощ

Общество
10:50 - 11 Ноември 2019
3374
Ани Салич рекламира продукт за...полова мощ

Измамите, в които популярни лица рекламират продукти на промоция, за които дори и не подозират, продължават. Водещата на новините на Нова тв Ани Салич е една от известните личности, с чийто снимки продължава да се злоупотребява в сайтове за такива съмнителни стоки.

Наближават дните за най-голямото пазаруване, а търговците вече започнаха да „заливат” клиентите с обещания за разпродажби и огромни намаления. В месеца на Черния петък потребителите са атакувани и с фалшиви реклами на продукти-менте с лицата на известни актьори, водещи и певци. Схемата съществува от 1-2 години, но става изключително популярна в дни на активно пазаруване, съобщава Нова тв.

Обещания за уникални резултати в кратки срокове привличат вниманието на Диляна преди месец. Магическите свойства на продукта, според рекламата във Фейсбук, са гарантирани от известна манекенка.

„Обещаваха бързо и сигурно избелване на зъбите, а всъщност купих продукта и няма никаква разлика”, разказва Диляна Василева.

Затова и когато преди дни попада на поредната реклама в интернет с гръмки обещания за уникални ефекти - не бърза с покупките. Този път препоръчват крем против бръчки. И то на промоция.

„В крайна сметка, като се замисля, тази личност нито би използвала този продукт, нито би го рекламирала. Веднага се усетих, че това са фалшиви реклами. Всички реклами са с обещания за бързи резултати, а всъщност – истината е друга”, коментира Диляна Василева.

Измамни реклами буквално заливат социалните мрежи. Според експерти схемата, при която измамниците използват лица на известни личности, е изключително популярна и ефективна точно сега- преди Черния петък.

„Взима се снимка, скрийншот – от репортаж, от участие на дадената известна личност, и уж рекламира даден продукт. По този начин този продукт получава легитимност и хората са склонни да се доверят на тази реклама, защото вече са се доверили и познават дадената известна личност”, обяснява Любомир Тулев, експерт по разкриване на онлайн измами.

В промотиращо лице на такива продукти, без да подозира, се превръща Ани Салич. Последната реклама, в която разбира, че участва, е …на продукт за полова мощ.

„Едно е сигурно – нямам никакво отношение към това как българският мъж задоволява българската жена. Друго е по-страшно – че подобни медикаменти, които се разпространяват с лицата на известните хора, може и да са опасни. Обикновено разбирам, че пак се е появила подобна страница с мен, когато ми звънне някой близък или дори ми пишат непознати хора, за да питат какво е това чудо на чудесата, което е измислено и което аз в момента ползвам, за да го купят и те”, обяснява Ани Салич.

Още след като попада на първите реклами, в които използват името и снимките ѝ,  Ани търси начини да защити правата си. Но безуспешно.

„Аз самата, за съжаление, нямам ресурс и няма начин да ги спра тези реклами. Оказва се, че нашите закони, нашата полиция, не могат да направят нищо”, обяснява водещата.

Основният проблем е, че органите трудно могат да установят кой точно седи зад сайтовете с фалшивите реклами.

Единственото, което може да се направи, е тези сайтове да бъдат свалени. Това обаче не ликвидира проблема. Защото след като страницата с фалшивата реклама се закрие, моментално се създава нова.

„Проблемът е, че много бързо тази страница би могла да бъде мултиплицирана, да се направи копие, през друга компания, през друго търговско наименование и да се пусне същата обява. Така че кръгът се затваря и за съжаление трябва да кажа, че в много случаи българските правоохраниелни органи са с вързани ръце”, обяснява Тулев.

Проверяваме и къде е регистриран сайтът с последната фалшива реклама, в която измамниците замесват името на Ани Салич.