Анджей Дуда встъпи в длъжност като президент на Полша

Актуални новини
12:19 - 06 Август 2020
1429
Анджей Дуда встъпи в длъжност като президент на Полша

Анджей Дуда, преизбран за втори мандат за президент на Полша, отново пое поста на държавен глава. Тържествената церемония по встъпването му в длъжност се провежда в пленарната зала на Сейма (долната камара на парламента).

В съответствие с конституцията Дуда положи клетва пред Народното събрание. На церемонията по встъпването му в длъжност традиционно присъстваха депутати и сенатори, представители на правителството, духовенство и въоръжени сили, както и дипломати от различни страни. Много политици отказаха поканата за това събитие - някои по политически причини, а някои заради коронавирусната епидемия. През последните няколко дни има съобщения за няколко парламентаристи, заразени с инфекцията.

В контекста на коронавирусната епидемия церемонията по встъпване в длъжност се провежда в парламента в съответствие със засилените санитарни мерки. Повечето от присъстващите влязоха в сградата с предпазни маски, включително избрания президент и съпругата му. Дуда е с черна маска, а съпругата му Агата е с бяла, съответстваща на цвета на белия й костюм.

Дуда спечели последните президентски избори, които се проведоха в републиката през юни-юли. Във втория тур на гласуването кандидатурата му беше подкрепена от 51,03% от избирателите. Съперникът му от най-голямата опозиционна партия в републиката „Гражданска платформа“ - кметът на Варшава Рафал Тшасковски - спечели 48,97% от гласовете. Опозицията поиска да отмени резултатите от изборите, смятайки, че те са проведени нечестно.