Анджелина Джоли продаде картина, рисувана от Уинстън Чърчил на аукцион в Лондон за 8,3 млн паунда

Друга негова картина бе продадена през 2014г за 1,7 млн. паунда

Култура
16:34 - 02 Март 2021
1549
Анджелина Джоли продаде картина, рисувана от Уинстън Чърчил на аукцион в Лондон за 8,3 млн паунда

Картината, до скоро част от колекцията на семейството на Джоли е била подарена на американския президент Франклин Рузвелт от нейния автор още по време на Втората световна война. Платното разкрива джамията Кутубия в Маракеш, Мароко на фона на красив следобеден пейзаж. Според Ник Орхард от Кристи`с, Лондон още първия път, когато пристигнал в Мароко през 1935г Чърчил се впечатлил от светлината там. Картината вероятно е рисувана преди или след срещата на съюзниците в Казабланка през 1943г. Запознати разказват любопитната история, че Чърчил дори убедил седящия в инвалиден стол Рузвелт след срещата да го придружи в околностите на Маракеш, за да наблюдават залеза над Атласките планини. Малко по-късно американският президент получил платното като подарък от британския премиер.

През 1960г картината е продадена от сина на американския президент и потъва в килера на семейство от Ню Орлиънс, където престоява повече от 50 години, а през 2011г Брад Пит купил картината за подарък на Джоли.

през 2021г Анджелина продава платното срещу 8,3 млн паунда.

Досега са известни около 500 картини, рисувани от Уинстън Чърчил, като през 2014г друга негова картина бе продадена на търг, организиран от Сотби`с в Лондон за 1,7 млн.паунда.