Анкара настръхна срещу Москва

Ново напрежение след сирийския въздушен удар, при който загинаха десетки турски военни

Актуални новини
14:48 - 28 Февруари 2020
2941
Анкара настръхна срещу Москва

Напрежението между Русия и Турция ескалира за пореден път. Москва и Анкара си размениха обвинения и опровержения след сирийския въздушен удар в провинция Идлиб, при който загинаха десетки турски военни. Тази провинция е единствената, все още под контрола на опозицията.

Гневът на Анкара по отношение на Москва расте, въпреки че досега Турция се въздържаше от всякакви директни вербални нападки срещу Русия, с която засили сътрудничеството по въпроса за Сирия от 2016 г., отбеляза АФП. През последните седмици обаче турското правителство неколкократно обвини Русия, че не възпира достатъчно сирийската армия.

Междувременно президентите Путин и Ердоган разговаряха по телефона и според съобщение от Кремъл са договорили да се вземат "допълнителни мерки" за успокояване на ситуацията.

Москва потвърждава пълната си ангажираност с договореностите между президентите на Русия и Турция по отношение на сирийския район Идлиб и призовава Анкара да започне да ги изпълнява. Това заяви днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде ТАСС.

"Ние потвърждаваме пълната си ангажираност с договореностите, които бяха постигнати между президентите на Русия и Турция по отношение на това, което трябва да бъде направено в зоната за деескалация в Идлиб:

-разграничаване на нормалната опозиция от терористите
-демилитаризиране на вътрешния пояс в тази зона по такъв начин, че от там никой да не може да обстрелва позициите на Сирийската арабска република и руската военна база
-гарантиране на безпрепятственото използване на магистралите, които преминават през тази зона.

Тези договорености остават наши общи цели с турските ни колеги. Друг въпрос е, че е необходимо тези цели да започнат все пак да се изпълняват, доколкото година и половина нищо не ставаше", казва руският външен министър.