Анкара няма да одобри присъединяването на Швеция към НАТО

Турция посочва, че Швеция укрива членове на кюрдски бунтовнически групировки

Свят
12:58 - 22 Юни 2023
1412
Анкара няма да одобри присъединяването на Швеция към НАТО

Турция очаква Швеция да изпълни задълженията си за борба с тероризма, предвидени в тристранния меморандум, подписан в рамките на срещата на върха на НАТО през юни миналата година. В противен случай Анкара няма да одобри присъединяването на страната към Алианса, заяви председателят на турския парламент Нуман Куртулмуш, цитиран от държавната телевизия ТРТ.

Турция очаква от Швеция да изпълни конкретно задълженията си по меморандума. Ние възприемаме положително приемането на антитерористичния закон от страна на Швеция, но са необходими конкретни стъпки за неговото прилагане, това е справедливо искане на Турция. В противен случай няма да одобрим молбата, заяви късно снощи председателят на турския парламент.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че очаква Швеция да приложи на практика антитерористичния закон, който влезе в сила на 1 юни и от който ще зависи кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО, предава БТА. 

Анкара е информирала партньорите си от алианса, че Швеция ще може да се присъедини към организацията, само ако изпълни задълженията си за борба с тероризма съгласно меморандума, подписан в Мадрид, заяви миналата седмица турският министър на отбраната Яшар Гюлер.

През март Турция ратифицира кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, но все още има възражения срещу присъединяването на Швеция. Като мотив срещу присъединяването на Стокхолм към алианса Турция посочва, че Швеция укрива членове на кюрдски бунтовнически групировки, които Анкара смята за терористични.