Анна Нетребко най-после се отрече от Путин

Култура
20:35 - 30 Март 2022
10250
Анна Нетребко най-после се отрече от Путин

След едномесечно мислене, оперната дива Анна Нетребко най-сетне зае някаква позиция относно войната на Путин в Украйна. Пред угрозата да се прости завинаги с големите сцени и вместо в Ню Йорк, Виена, Милано, Токио и Париж да пее в Нижни Новгород, Челябинск, Казан, Красноярск и Воронеж , звездата предпочете достатъчно ясно да заклейми "специалната операция" на Москва.

"Осъждам остро войната в Украйна и мислите ми са с жертвите на войната и техните семейства. Моята позиция е ясна. Никога не съм била член на партия, нито съм свързана с който и да е руски ръководител", заяви руското оперно сопрано Анна Нетребко.

Изявлението й бе разпространено от германския й адвокат, съобщи в. "Дер Щандард". "Съжалявам, че мои предишни изказвания биха могли да са интерпретират погрешно. Категорично съм потресена от това, което се случва и не го подкрепям или одобрявам", казва Нетребко.

Днешната й декларация е резултат от критиките, че не се е дистанцирала достатъчно от руския президент Путин. Германският й агент се раздели с нея, а няколко световни оперни театри незабавно отмениха участията й.

Нетребко обяснява, че през целия си живот е виждала само веднъж Путин на "ръка разстояние". Никога не е получавала финансова подкрепа от руското правителство, а данъкоплатец в Австрия, където живее. "Обичам родината си Русия и се стремя чрез изкуството си към мир и единство. Това е!", дпълни Нетребко.

Тя възнамерява да възобнови сценичните си изяви в края на май, като начало - в Европа. Сега вече това може би ще е възможно.