Анри Кулев с филмова премиера в Народния театър (СНИМКИ+ВИДЕО)

Историческият епос „Имало една война” събира световни звезди като Санчо Финци, Бен Крос и София Ская

Топ
12:57 - 08 Ноември 2019
9772
Анри Кулев с филмова премиера в Народния театър (СНИМКИ+ВИДЕО)

Новият игрален филм на режисьора Анри Кулев „Имало една война”, посветен на Сръбско-българската война от 1885 г., съвсем скоро ще има своята първа среща със зрителите. Екипът е избрал специално Народния театър „Иван Вазов” за звездната премиера на историческия епос, която ще бъде на 25 ноември (понеделник) от 19 часа, научи Lupa.bg.

Волфрам Кох, Валери Марков, Иван Панев и Самуел Финци в ролите на кореспондентите във филма „Имало една война”


„1885. Шестима българи – петима мъже и eдна жена, загубила детето си, вървят по пътищата на войната. Всеки от тях носи в себе си драматичен мотив за своето пътуване… Човешкото във всеки един от героите ща бъде подложено на проверка и всеки един от тях ще се справи според силите си”, е кратката анотация на вълнуващата историческа лента, чийто сценарист е известният писател Влади Киров. Приживе той определи “Имало една война” като „роуд муви” – филм-пътешествие за това как едни хора пътуват към войната.

Иван Бърнев също има роля във филма


Анри Кулев привлече в историческия епос редица известни чужди актьори, които си партнират с едни от най-талантливите си български колеги. Самуел Финци, който от години е звезда в Германия и в берлинския Дойчес театър, влиза в ролята на немски кореспондент. Холивудският актьор Бен Крос, прочул се с участието си в наградения с „Оскар” филм „Огнените колесници”, който стана и български зет, пък е в ролята на английския вицеконсул в Пловдив.

Руската актриса и балерина София Ская 


Техни партньори в първия по рода си игрален исторически филм за Сръбско-българската война са и известният немски актьор Волфрам Кох – колега на Самуел Финци в Дойчес театър и младата и просперираща руска актриса София Ская. Чаровната балерина от Санкт Петербург е носителка на титлата „Мисис Свят 2006 г.” и е коронясана за победител в няколко конкурса за красота.


Анри Кулев е поверил главната роля на Луиза Григорова-Макариев, а като неин екранен съпруг ще видим Иван Бърнев. В ролята на княз Александър Батенберг е талантливият ученик на проф. Крикор Азарян Владислав Виолинов. В силния актьорски състав, са и Цветан Алексиев, Севар Иванов, Иван Панев, Любомир Петкашев, Емил Котев, Филип Аврамов, Сава Пиперов, Валери Марков, Емил Котев, Филип Аврамов, Здравко Москов, Пламен Великов, Цветан Пейчев, Красимир Доков, Асен Кукушев.

Актьорът Любомир Петкашев


Зад камерата на „Имало една война” е талантливата Светла Ганева - един от най-добрите български оператори, заснела десетки филми у нас и във Франция. Художник е Анастас Янакиев, художник по костюмите Марта Миронска, а музиката е композирана от Любомир Денев - и тримата са носители на различни награди в своите области.

Луиза Григорова-Макариев и Севар Иванов в кадър от филма


Проф. Анри Кулев споделя, че филмът е труден, защото става дума за определена епоха със специфична масовка, костюми, пиротехника, специални и визуални ефекти. Режисьорът се е заел със сложната тема, тъй като смята, че тези исторически събития са непознати за българското игрално кино и за част от обществото ни. „Както повечето от младите хора не знаят, а и не искат да знаят, след Съединението на Източна Румелия с Княжество България, българските войски са струпани на границата с Турция, очаквайки удар от юг. В този момент, подтиквана от Великите сили, Сърбия ни напада от запад. Без пътища, транспорт, железница многохилядната армия се втурва тичешком и за два дни, спейки по пътя, докато тича, войската достига Сливница, за да спечели най-важното за младата държава сражение. Този подвиг е фон, на който се развива сюжетът на нашия филм”, споделя Кулев.