Анри Кулев се шегува: Нека при раждането на човека му се присъждат всички възможни награди, включително и "Оскар"

Режисьорът оглави журито на кинофестивала "Златната липа", който стартира днес с бляскава церемония

Култура
00:35 - 29 Май 2022
4494
Анри Кулев се шегува: Нека при раждането на човека му се присъждат всички възможни награди, включително и "Оскар"

Бляскава церемония даде старт на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора. Деветото издание на форума започна с мажоретно шоу на Центъра за подкрепа и личностно развитие и изпълнения на Военния духов оркестър, дирижиран от капитан Цветомир Василев. По червения килим преминаха десетки родни и европейски кино лица, специални гости, както и стотици любители на седмото изкуство, сред които Георги Мамалев, Йоана Буковска, Мария Статулова, Любомир Петкашев, Галя Александрова, международното жури на фестивала, водено от проф. Анри Кулев, основателят на фестивала Магдалена Ралчева и редица кинематографисти от Европа.

Стилното тържество продължи в залата на Държавната опера в града на липите. „Добре дошли в Стара Загора! Радвам се, че тази година можем да се насладим заедно и без ограничения на изключителната селекция от филми. Зад този фестивал стоят много усилия и обич към киното и културата. Ще продължим подкрепата си, защото „Златната липа“ е емблема, разпознаваемо име в цяла Европа. Насладете се на това вълшебство!“, каза по време на откриването зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева. Тя покани любителите на киното да се възползват от възможността тази година филмите да се гледат в три различни зали.

„Щастлива съм, че фестивалът се превърна в културна традиция, която надграждаме заедно във времето. Изключителна заслуга за утвърждаването му имат Община Стара Загора и кметът Живко Тодоров. Емблематичното събитие устоя на изключително трудните моменти. Благодаря на публиката, която оцени възможността да гледа с вход свободен най-новите и качествени европейски продукции“, обърна се към гостите в залата директорът на фестивала Магдалена Ралчева. „Избрани са 43 ленти от 20 европейски страни. Силни и блестящи. Ще имате възможността да се срещнете и с някои от техните създатели“, допълни тя.

"И тази година се постарахме да задоволим и най-прецизните вкусове. Селекцията е изключителна силна и в трите програми - конкурсна, извънконкурсна и българско кино“, каза на традиционната пресконференция преди официалното откриване на фестивала неговият създател и директор от основаването му, кинорежисьорът Магдалена Ралчева. „Това е един интелектуален подарък, който е духовна и културна инвестиция във времето и в хората“, каза още Ралчева.

Обичаният български актьор Георги Мамалев е носителят на приза „Златната липа“ за цялостен принос в киното. Статуетката му беше връчена от зам.-кмета Милена Желева и директора на фестивала Магдалена Ралчева.

„Моля, не ме аплодирайте така бурно още в началото на кариерата ми“, с обичайния си шеговит и духовит тон се обърна 70-годишният актьор към публиката в залата. „Искам да благодаря не само за наградата, но и за създаването и провеждането на този наистина голям празник за киното“, каза Георги Мамалев и сподели, че тази година се навършват 50 години от първия му снимачен ден от филма „Като песен“. Той посвети приза на всички свои колеги, с които е успял да реализира зашеметяващата си кариера.

Георги Мамалев има зад себе си близо 30 филма, сред незабравимите му филмови роли са Гошо от „Оркестър без име“, принц Алфонсо от „13-ата годеница на принца“, Стефан Стамболов в „Записки по българските въстания“, капитан Мортимър от „Последни желания“. Познат е още и от „Летете с Росинант“, „Пантуди“, „Адио Рио“, „Двойникът“, „Бъди благословена“, телевизионния сериал „Васко да Гама от село Рупча“ и други.

В неделя, 29 май 2022 г., актьорът ще открие звезда с името си и ще добави липова фиданка в Алеята на липите, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Сред гостите на церемонията тази вечер, които отправиха поздрав и поднесоха цветя, бяха и Нейно превъзходителство г-жа Доника Ходжа – посланик на Република Албания в България, Петър Тодоров – директор на Националния филмов център, Ивона Дудка – директор на Полския институт, международното жури на фестивала, водено от проф. Анри Кулев, представители на местни и държавни културни институции, общественици. Водещ на събитието бе младият актьор Калоян Минев.

Присъстващите имаха възможността да се насладят на испанската продукция, удостоена със „Златна мечка“ от Берлинале през 2022 година – „Алкарас“, с режисьор Карла Симон.

„В конкурсната програма за програма за първи път влизат два български филма-  „Януари“ на документалиста Андрей Паунов и филмът на Мина Милева и Весела Казакова „Жените наистина плачат“. И двата са с невероятно силно актьорско присъствие“, подчерта още Магдалена Ралчева.

Петима утвърдени творци от различни европейски държави са в състава на журито, което ще оценява качествата на филмите от конкурсната програма. Председател е проф. Анри Кулев, аниматор, режисьор на документални и игрални ленти, продуцент и преподавател в Нов български университет. В  журито са още продуцентът, композитор и сценарист от Великобритания Фиона Хау, Кристина Грошан, кинематографист от Унгария, младият латвийски режисьор, писател и продуцент Матис Кажа, и Стеван Филипович – сръбски режисьор, сценарист и преподавател, който в страната си е популярен с римейка на „Спешно отделение“.

На първата си пресконференция на шега Анри Кулев обясни своето виждане за наградите, които трябва да се присъждат на творците. Според него, най-добре би било, ако още при раждането на човека му се присъждат всички възможни награди, включително и "Оскар". Така той ще бъде освободен от напрежението дали ще бъде забелязан и ще може да твори спокойно и начисто. Когато обаче направи слаб филм или каквато и да е друга творба, да му се отнема по една от тези награди. "Накрая творецът ще си тръгне от този свят пак начисто, без отличия, но поне мисълта за тях няма да е пречила на творчеството му през целия живот", заключи известният аниматор.

След това съвсем сериозно се обърна към старозагорци с призива: "Поддържайте си фестивала с цената на всичко!" и обобщи така опита си в киното: "Чудовищно усилие е да направиш един филм и чудовищно вълнение е да го покажеш на публиката".

Фестивалът продължава до 1 юни включително, когато ще бъдат обявени победителите от конкурсната програма. Входът за всички прожекции и събития от програмата на „Златната липа“ е безплатен за посетителите благодарение на подкрепата на Община Стара Загора.