Антъни Блинкън: Кремъл е единственото препятствие по пътя към трайния мир в Украйна

Новини
10:40 - 09 Юли 2023
2520
Антъни Блинкън: Кремъл е единственото препятствие по пътя към трайния мир в Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отбеляза 500-ия ден от началото на руското нашествие в Украйна, като обеща, че САЩ ще продължат да подкрепят страната.

"Украинците се сражаваха смело, за да защитят страната си, свободата и правото си сами да определят бъдещето си. САЩ ще продължат да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да се постигне справедлив и траен мир", заяви Блинкън.

САЩ и съюзниците им ще продължат да предоставят подкрепа, за да може Украйна да се защити и "да бъде във възможно най-силна позиция на масата за преговори", когато дойде моментът за тях, добави държавният секретар.

"Руското правителство остава единствената пречка пред постигането на справедлив и траен мир в Украйна", отбеляза Блинкън, като обвини Кремъл, че се опитва "да подчини Украйна, да заграби земята ѝ и да свали демократично избраното ѝ правителство".

Държавният секретар на САЩ също така предупреди, че Вашингтон "ще продължи да налагат сериозна цена на руското правителство чрез санкции, контрол на износа и други мерки, които ще повлияят на способността на Кремъл да води война, и ще продължим да насърчаваме търсенето на отговорност за нарушенията на международното право".