Антарктида залива Земята след 2060 г.

Все още може да се спре топенето на ледовете

Мистика
07:56 - 23 Май 2021
6602
Антарктида залива Земята след 2060 г.

Докато някои учени обръщат внимание на изменението на климата в Арктика, други са загрижени за случващото се на противоположната страна на планетата. Изглежда, че от ледения континент започва още по-голяма заплаха за нормалния живот на хората на Земята.

Антарктида задържа достатъчно лед на сушата, за да повиши нивото на морето с повече от 60 метра, когато се стопи - около 10 пъти повече от ледената покривка на Гренландия. Новото проучване показва, че промените в антарктическия леден слой ще достигнат критична точка на прелом след няколко десетилетия - това ще се случи през 2060 г., пише Phys.org.

В резултат на това всичко, което се намира по крайбрежните линии и крайбрежните градове - от Ню Йорк до Шанхай, ще трябва да бъде спасявано от наводнения, защото нивото на световния океан рязко ще се повиши. След 2060 г. ще бъде невъзможно да се спре топенето на ледовете.

Но има и добри новини. Такава ужасна прогноза се отнася за ситуация, при която хората няма да направят нищо по отношение на емисиите на парникови газове. Ако човечеството насочи всичките си сили да ги намали, ще бъде възможно да се избегне настъпването на повратна точка.