Анти-Путин група искала да освободи Навални по пътя към Сибир

Политика
13:52 - 21 Февруари 2024
1756
Анти-Путин група искала да освободи Навални по пътя към Сибир

Руска антипутинска клетка e планирала да освободи опозиционния активист Алексей Навални от затворническия лагер. Това става ясно от съобщение на „Руският доброволчески корпус“ (РДК) - ултранационалистическа съпротивителна група, чиито членове също се бият срещу руските войски в Украйна.

Бойци от РДК и поддръжници на Навални от редиците на правоохранителните органи са разработили план за насилствено му освобождаване. Те трябвало да атакуват конвоя, който е откарал Навални до наказателния лагер в Сибир - на около 1900 километра североизточно от Москва. След което е трябвало да го придвижват до Украйна, предаде Би Ти Ви. 

„Според плана нашата група трябваше да изведе Алексей Навални по пътя към поправителен център и след това веднага да тръгнем с него към граничната зона с Украйна и да се срещнем с разузнавателната група на РДК. След това трябваше да пресечем границата и да получим убежище“, посочват от сформированието, цитирано от "Билд".

Но планът не прорабтва. Мерките за сигурност на руските тайни служби и затворническата служба, „предназначени да предотвратят подобни сценарии“, се оказават „доста ефективни“.

„Дата и часът на прехвърлянето (в наказателния лагер) бяха отлагани няколко пъти“, а когато Навални в крайна сметка придвижен до него, „нашата група нямаше време да стигне до района, където беше планирано да започне началото на операцията“, посочват от РДК.