Антиките на Васил Божков са в специални витрини на НИМ (СНИМКИ и ВИДЕО)

Новини
12:41 - 05 Ноември 2020
2764
Антиките на Васил Божков са в специални витрини на НИМ (СНИМКИ и ВИДЕО)

Прокуратурата показа за пръв път след изземването на колекцията на Божков как и къде съхранява артефактите от нея. Във видеото, публикувано в сайта на прокуратурата, са заснети множество предмети, съхранявани върху оригиналните поставки от музей „Тракия”, но във витрините на Националния исторически музей.

Тази визуализация на съкровището показва, че съхраняването е съобразено с изискванията за подобни безценни предмети.

Във видеото на прокуратурата се виждат експонати, които никога не са показвани пред публика – два ритона с протоме на рис, идентични, изложени в отделна витрина. Ритонът с протоме на козел, за който Васил Божков писа във Фейсбук, че се е появил на търг зад граница, не се забелязва в кадрите от мястото на съхранение.

Общо предметите от колекция „Васил Божков”, които се съхраняват в Националния исторически музей към момента, са 6778, се казва в сайта на прокуратурата.

Днес Специализирана прокуратура обяви, че ще поиска експертна оценка от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, за да оценяват иззетите от сградата на „Нове интернал“ ЕООД в София предмети с белезите на културно-исторически ценности.

„С оглед обективната и неоспорима оценка на иззетите предмети, които според обвинението са незаконно придобити и държани от обвиняемия В.Б., Специализирана прокуратура започва разговори с водещи археолози от Федерална Република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз“, се казва в официалното съобщение.
Експертите ще имат за задача да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, които са и културни ценности.