Антирекорд: 800 млн. лева загуби туризмът от отказали се летовници

Новини
21:34 - 11 Октомври 2020
2745
Антирекорд: 800 млн. лева загуби туризмът от отказали се летовници

Близо 800 милиона лева са загубите на туристическия бранш от нереализираните почивки на западни туристи у нас. Това показват данните на Института за анализи и оценки в туризма. Въпреки че българските летовници бяха много активни това лято, те няма да могат да компенсират загубите на бранша заради пандемията.

Хотелиери по Южното Черноморие отчитат сериозен спад на броя на туристите през това лято и  затова голяма част от тях се опитват да удължат максимално сезона. В подкрепа на твърдението на хотелиерите са и данните от Регионалната туристическа камара, според която през месец септември тази година област Бургас е била посетена от малко над 36 000 чужди туристи. Това, в сравнение с месец септември миналата година, е спад със 77%.

Равносметката след края на летния туристически сезон у нас - международните пътувания са с около 800 милиона по-малко в сравнение с 2019 г., но пък родните туристи са били повече.

„Около 140-150 млн. е положителният резултат, тъй като имахме по-интензивен вътрешен туризъм. Като цяло това е картината - вътрешният туризъм не може да компенсира т.е. тези 150 млн. не могат да компенсират тези 800 млн.,които ние губим от международния туризъм”, казва Румен Драганов – председател на  Института за анализи и оценки в туризма.

По данните на Единната система за туристическа информация - най-много са били гостите в община Несебър, в чиито очертания е и най-големият ни морски курорт „Слънчев бряг”. От юни до август в общината са почивали 257 701 туристи, от които 131 000 - чужденци. Повече гости от чужбина са отдъхвали и в двете северни морски общини - Варна и Балчик. За „Слънчев бряг”, обаче, туристите са далеч от обичайното

„Туристите бяха по-малко със 60-70 % при мен. Лятото не беше добро, но по-добре, че отворихме, защото в противен случай би било една мъртва дестинация, което ще се отрази и впоследствие”, коментира Веселин Налбантов - зам.-председател на БХРА.

10 млн. лева ще получат туроператори и туристически агенти

Анализатори в бранша са на мнение, че въпреки трудностите за собствениците, летният сезон е оказал и положително въздействие. „Българите за първи път успяха да се запознаят с голяма част от хотелите, които досега са предлагани на чужденци. И ако някой българин искаше да отиде в такива хотели трябваше да си купи ваучер за почивка от чужбина”, посочва Румен Драганов.

Потвърждават го и собственици по Южното Черноморие, където, по думите им, сезонът е спасен основно от румънци и българи.

„Гостите ни бяха предимно от Румъния, малък процент българи, но след като гърците пък затвориха границите българите дойдоха и видяха, че тук е много по-хубаво, отколкото да ходим там по селата”, смята Румен Мончев, който е собственик хотел.

„Общо взето не се очакват в момента фалити по отношение на туристическите предприятия, тъй като всички успяха да минимизират своите разходи своевременно”, обобщава Румен Драганов.

Работата в условията на пандемия накарала хотелиерите да променят и част от досегашните си методи на работа. Като например при изхранването тип „ол инклузив”. „Могат да се дисциплинират и туристите, и ние самите. Например аз никога повече няма да оставя сами да си вземат от блок масата”, казва Веселин Налбантов.

Очаква се тенденцията за спад на чуждите гости да продължи и през зимата. Анализатори прогнозират, че около милион чужди туристи няма да пристигнат у нас в периода декември-март.