Антирекорд: Износът ни към Русия се стопи до 1%

Свят
11:48 - 23 Март 2022
3146
Антирекорд: Износът ни към Русия се стопи до 1%

Необятният по принцип руски пазар непрекъснато през последните години намалява възможностите за износ на български стоки на него. Антирекордът е поставен миналата година, когато се оказва, че Русия е поела едва 1,17% от целия български износ за годината, сочат данни на НСИ.

Износът ни за цялата Руска федерация за 2021 г. е само 848 млн. лв. при положение, че целият е 68,1 млрд. лв. За САЩ, които се намират 7 пъти по-далеч от България, отколкото е Русия, миналата година сме изнесли стоки и услуги за два пъти по-голяма сума - 1,6 млрд. лв.

Но дори за съседните ни държави, които изобщо не могат да се мерят с Русия по мащаби, износът от България е в пъти по-голям, показват данните (виж инфографиката).

Около една трета от износа на България за Русия представляват лекарствата, другото са пластмасови изделия, резервни части за машини, препарати за растителна защита и др.

За сметка на износа вносът от Русия в България е за 5,8 млрд. лв., като над половината от него се състои от петрол и природен газ

Другото е алуминий, въглища, желязо, мед и медни сплави. Външнотърговското салдо с Русия от много години е отрицателно, за 2021 г. то е на минус с 4,9 млрд. лв. Това е всъщност половината от отрицателното търговско салдо на България изобщо, защото за 2021 г. сумата, с която вносът у нас надвишава износа, е 8,5 млрд. лв.

Данните показват, че през януари 2022 г., откогато са последните, има 38,1% ръст на износа в сравнение с януари 2021 г.

Сравнението с преди една година показва гигантски ръст на износа за Република Южна Африка - той е 1122,4 процента - от 4,9 млн. лв. през януари 2021 г. е станал 59,9 млн. лв. през януари тази година.

Данните, предоставени от НСИ на “24 часа”, показват, че съществената част от тази сума - 54 млн. лв., е от експорт на олио. То по принцип се изнася редовно за Южноафриканската република, но едно от малките изключения е било през януари 2021 г., когато за там не е експортирана нито една бутилка, поради което се получава гигантският ръст.

За цялата минала година от България е изнесено олио за 1,079 млрд. лв., показват данните на НСИ. Дестинациите са практически навсякъде по света, но главно в Европа. Най-вероятно данните за 2022 г. ще покажат ръст на износа на слънчогледово олио, тъй като в момента цените му са високи навсякъде и производителите ще се възползват от това.

“Данните за износа трябва най-после да затворят истеричното говорене за “криза”, защото през 2021 г. е постигнат исторически рекорд. Износът е с 16,2% над нивото от предкризисната 2019 г.”, написа във фейсбук профила си Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика.

“Данните са много по-добри и от най-оптимистичните прогнози”, написа в блога си старши икономистът на институт “Отворено общество” Георги Ангелов. Той подчертава и че индексът на индустриалното производство е достигнал най-високото си ниво, откогато има данни за него, и че индустрията в България не просто се е възстановила до предкризисните си нива, но и отчетливо ги е задминала, е написал той.