Антирекорд: Шофьор вдигна 213 км/ч на Околовръстното в София

Глобата на джигита е 2500 лв.

Общество
11:20 - 13 Март 2023
2671
Антирекорд: Шофьор вдигна 213 км/ч на Околовръстното в София

Масирана акция по връчване на стотици хиляди глоби за превишена скорост, засилен контрол през нощта и безкомпромисност към корумпираните пътни полицаи – това са само част от мерките за контрол и приоритети на новия началник на столичния КАТ. 

Преди месец на Околовръстният път в София при ограничението е 90 км/час шофьор е заснет да кара с фрапиращите 213 км/час. Предвидената глоба в 2500 лв.

Същият булевард, но в друг ден - през февруари, автомобил „прелита“ с 204 км/час. Санкцията трябва да е 1150 лв.

Заснетите шофьори с превишена скорост през миналата година само в София са над 210 000. Наказаните на практика са едва 130 000. Затова приоритет номер едно на новия началник на столичния КАТ е връчването на стотици хиляди глоби.

„Активно работим по изпращането на електронните фишове на домашния адрес на съответните нарушители... за да могат да бъдат връчени. Електронен фиш може да се връчи в срок от четири години и половина. Това е наша мисия и това е с цел превенция“, казва пред Би Ти Ви комисар Николай Крушарски, началник на „Пътна полиция“ – СДВР.

Вече е стартирала и процедура по закупуването на нови 40 камери, с които ще се следи за нарушения по целия Околовръстен път.

„Тези камери трябва да бъдат свързани в една обща система, която да работи автоматизирано. Да засичат водачи, които се движат с превишена скорост, водачи, които преминават на червен сигнал на светофарните уредби, неправилно престрояване, неправилна маневра - общо взето всички нарушения по Закона за движение по пътищата“, допълва комисар Крушарски.