Антисемитските прояви в Германия са се увеличили с 83% през 2023 г.

Новини
15:24 - 25 Юни 2024
1259
Антисемитските прояви в Германия са се увеличили с 83% през 2023 г.

Антисемитските прояви в Германия, от графити до опити за палеж, са се увеличили с около 83% през миналата година. Инцидентите са се увеличи след началото на войната между Израел и Хамас през октомври 2023 г. Това съобщи организацията RIAS, цитирана от Ройтерс.

Около половината от регистрираните 4782 антисемитски инцидента са били свързани с антиизраелски активизъм. Mного от тях включват релативизиране или отричане на Холокоста.

Въпреки че антисемитизмът нараства в световен мащаб, той е особено чувствителна тема в Германия, където еврейските институции са под силна полицейска защита.

В своя доклад за антисемитизма RIAS цитира инциденти като

унищожаването на израелско знаме и изписването на антиизраелски послания на публични места.

Феликс Клайн, правителствен служител, натоварен с координирането на борбата срещу антисемитизма, посочи, че антисемитизмът е във възход преди 7 октомври, По думите му антиизраелските действия отчасти са водени от крайнодясната партия Алтернатива за Германия (AfD).

Клайн отбеляза, че много инциденти оттогава могат да бъдат проследени до растящата мюсюлманска общност в Германия. Той призова мюсюлманските асоциации да говорят повече срещу това.