Антиваксъри нахлуха в словенската държавна телевизия

Новини
21:12 - 04 Септември 2021
3138
Антиваксъри нахлуха в словенската държавна телевизия

Активисти против ваксинацията, са нахлули късно снощи в сградата, в която се помещава словенската държавна телевизия и са поискали тяхната позиция да бъде оповестена.

Полицията бързо е сложила край на акцията, нарушаваща реда, и е арестувала 20 души, които са успели да проникнат в новото студио на телевизията.

Това е недопустима атака срещу медиите, журналистиката и демокрацията, заяви новият програмен директор на телевизията Маница Янезич Амброзич.

Асоциацията на журналистите в Словения посочи, че инцидентът е само "върхът на айсберга" в "кампанията на омраза" срещу медиите, разпалвана от консервативното правителство на премиера Янез Янша.

Директорът на телевизията Андрей Грах Ватмауг обяви засилване на мерките за сигурност.
Активисти, отричащи съществуването на коронавируса, протестират периодично пред сградата на телевизията от четири месеца и безпокоят служителите на медията.

Проблем е това, че зоната пред сградата на телевизията е публично пространство и протестиращите имат право да се събират там, посочи директорът.

Зад инцидента стои движение, оглавявано от бившия офицер Ладислав Троха, ветеран от войната за независимост на Словения от 1991 г., съобщи словенската агенция СТА.