Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

Топ
19:41 - 23 Април 2024
2741
Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

80% от ръководните постове в Районните избирателни комисии са разпределени между ГЕРБ и ДПС - това алармира депутатката от ПП-ДБ Антоанета Цонева в ефира на БНТ.

Над 80% от ръководните постове са разпределени между ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ са поискали 22 председатели и са получили 21. ДПС са поискали 15 или 16 секретари, а са получили 14, посочи Цонева.

Става въпрос за служебното разпределяне на постовете в РИК-овете за изборите от Централната избирателна комисия. Това се наложи в 24 от 31 изборни района, понеже членовете им не са успели да се разберат сами.

Тя призова "да се спазва някакво приличие и баланс, защото това е важно за изборната администрация". "Това поведение на ЦИК е изключително недалновидно", коментира тя.

Преговорите за листата продължават, това не е лесен процес. В нашите партии използването на преференция е много широко разпространено сред избирателите и ние го насърчаваме, защото така се постига най-добрата селекция, отговори тя на въпрос ще има ли хора от ДБ начело на листите.

На последните избори на 2 април повечето области бяха с водачи от "Промяната", но силите в парламента бяха изравнени, тъй като хората на ДБ разместиха листите с многото си преференции.

Това са автономни партии, техните ръководни органи са взели тези решения. Предстои да видим как ще се яви на изборите. ПП-ДБ се явява заедно на изборите. Това е тяхно решение, коментира Цонева решението на СЕК и "Зелено движение" да се разделят с ПП-ДБ.