Антон Кутев: Бившият шеф на БНР много лъже, милият

Новини
14:05 - 05 Март 2020
3581
Антон Кутев: Бившият шеф на БНР много лъже, милият

"Хоризонт" е спряна не заради техническа причина, както се твърдеше в началото на скандала, а след изрично взето решение от ръководството на националното радио. Това са заключениято в доклад на Медийната комисия в парламента. Твърди се, че "има индикации за натиск" от страна на бившия генерален директор на медията Светослав Костов над журналистката Силвия Великова, но те се основават само на твърдения на журналистката. Комисията отбелязва още, че в радиото има нездравословна работна среда и вътрешни проблеми и липсват факти за политически натиск над ръководството на радиото. 

С препоръка към медийната комисия за обмисляне и внасяне на законодателни промени в работата на БНР завърши заключението на временната парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата свързани с прекъсване излъчването на програма "Хоризонт" на БНР, както и твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР.

Докладът беше приет от народните представите с 97 гласа "за", 48 "против" и 0 въздържали се. Срещу него гласуваха единствено от БСП, като депутатът Антон Кутев поиска главният прокурор да бъде изслушан в НС по скандалът от миналата година с националното радио.

БСП категорично видя политически натиск в националното радио. 

Не сте стигнали много далеч в заключенията си. Главният прокурор Цацаров много откровено си е свършил работата и е стигнал много по-далеч от комисията, заяви Антон Кутев по време на дебатите в зала и нарече комисията провал за българската демокрация.

"Между другото Светослав Костов много лъже. При разказите си, той много неща не си спомня, милият, каза още Кутев и поиска поиска да не се прекъсва работата на временната комисия, а да продължи докато самият прокурор Гешев не донесе разпечатки от телефонните разговори и не представи лично информацията на прокуратурата по случая."

Искането му обаче не беше подложено на гласуване, заради противоречия с правилника на НС.

"Превръщате разпечатките в ключа за разрешаването на този казус", обърна се Тома Биков от ГЕРБ към левицата и допълни: "Разпечатката означава да покажем с кои хора е говорил генералният директор. Вероятно те са били 30-40 души. Какво ще стане - всеки от тях разказва своята гледна точка и навярно този, който е оказал политически натиск ще кажа, че не е извършвал. Разпечатки могат да се искат при тежки престъпления. Комуникацията с г-н Гешев не започва и не завършва с тази комисия. Може да продължи с комисията по медии. Разпечатките нищо няма да покажат, а ще създадат само спекулация. Те не показват какво се е говорило"

Временната комисия беше създадена на 20 септември 2019 г. след скандала със временното спиране на програма "Хоризонт".