Антония Йорданова пред Lupa.bg: Съвременната българка не познава класиката и няма стил

Личности
16:49 - 17 Август 2021
16474
Антония Йорданова пред Lupa.bg: Съвременната българка не познава класиката и няма стил

Антония Йорданова е успешен стилист и дизайнер. Завършила е Националната гимназия за приложни изкуства и Националната художествена академия. Работила е както за различни модни и лайфстайл списания, така и в телевизии. Към момента е стилист на предаването "Преди обед". Антония Йорданова стои зад модната марка “Knapp” и е носител на наградата “Златна игла” за млад дизайнер на Академията за мода, “Златна игла” за модна къща и “Жена на годината” на сп. Grazia. 

- Г-жо Йорданова, вие сте един от най-успешните дизайнери у нас, с какво се занимавате в момента?

- През последните 15 години се занимавам с проекти, по които ме ангажират, които никога не са зависели от нещо различно от шанса да работя по интересни направления. Отделно подготвяме есенната ни колекция в Knapp. Марката ни стана на 11 години и трябва да си поставяме сами предизвикателства, които да надрастваме и трябва да бъдем интересни сами на себе и разбира се на хората, които ни следват, трябва да им предлагаме неща, които хем са наши, хем са интересни са тях. Отделно очаквам новия сезон на "Преди обед", където освен, че съм ангажирана със стайлинга на водещите, имам и модна рубрика. 

- Вие сте привърженичка на стила от 50-те. Защо, какво ви вдъхновява там?

- Имам афинитет към тази деката, защото е свързана с класиката, за мен това е основополагаща посока. Тя винаги е в основата на модата и в днешно време се развива доста сериозно, просто защото модата не може да бъде нещо ново и различно, ако не стъпва на класиката. Аз съм възпитана с любов и уважение към основите, независимо дали става дума за изкуство или мода. За мен това е много вдъхновяваща част от историята на света. От там тръгват много неща, които аз харесвам чисто естетически и ми харесва да ги преоткриват когато и както мога. Това е въпрос на вкус и моят от там тръгва.

- Какъв съвет бихте дали на съвременната жена? Кои са най-честите грешки, които се правят в начина на обличане?

- Ако говорим за класиката, то това не е нещо, което българската жена познава, за съжаление. Аз помня българските жени, когато бях малка, а и израстнах в семейство, което имаше отношение към стила. Майката ми ме е насочила към това какво е стил. Ако трябва да бъда максимално точна- българската жена в момента няма никакъв вкус и никакъв стил, с малки изключения. Това е така, защото няма културни натрупвания и няма към кого да се обърне, за да й бъде еталон. Когато една жена гледа нейните приятелки, съседки или изпълнителките, които години наред са сочени за модни икони, няма как да да върви напред, защото няма база за сравнение, която да те бута напред. Може да звучи крайно от моята уста, защото хората не търпят критика обикновено, но това е факт и пак казвам това сочи за липса на културни натрупвания в българската съвременна жена. Едно момиче към днешна дата просто няма добри примери, от които да се води, няма среда, която да я насърчава да бъде различна от това, което се очаква от нея и респективно, ако трябва да генерализираме- българската жена или няма възможности, или няма вкус, или идвете, или пък има много възможности, но няма средата и нуждата да прави нещо интересно със стила си. Малките изключения са на жени, които много пътуват и отдавна не се влияят от това какво се очаква от тях да облекат, за да бъдат приети добре.

- Да не говорим, че много жени в старанието си да бъдат различни, стигат до крайности в облеклото си...

- Това е както в изкуството. За да станеш добър модернист, трябва да си минал през базовите правила, и тогава да надграждаш. Тоест, за да бъдеш интересен, преди това трябва да си много добър в стандартното. Когато се хвърлиш на нестандартното без да си минал базовите неща, се получават смешни работи.

Снимка: Костадин Кръстев