Антверпен свали статуя на крал Леополд II след протест

В САЩ и Великобритания също има широк дебат за някои паметници, свързани с расизъм

Свят
15:46 - 09 Юни 2020
1512
Антверпен свали статуя на крал Леополд II след протест

Белгийският пристанищен град Антверпен свали статуя на крал Леополд II след намазването й с боя по време на протести срещу расизма, информира АФП.

Статуи на Леополд отдавна са мишена на активисти заради бруталното му колониално управление на бившите белгийски колонии в Централна Африка.

Движението се възползва от момента през последните дни след масовите протести в САЩ вследствие на убийството на невъоръжен чернокож от полицията.

Миналата седмица беше съобщено, че 30 000 души в Белгия са се подписали под две петиции за премахване на статуите на белгийския крал Леополд II от колониалната ера, чиито войници покосиха Конго в края на XIX век.

Много млади белгийци заявяват, че се срамуват от това, че Леополд II продължава да бъде почитан, въпреки че милиони жители на Конго са избити между 1885 и 1908 г., след като монархът обявява африканската територия за лична собственост. На войниците на Леополд II им е било наредено да събират ръцете на жертвите, които често са застрелвани при съпротива срещу робския труд. Той също е внасял в Белгия хора от Конго като човешки зоо експонати.

В САЩ и Великобритания също има широк дебат за някои паметници, свързани с расизъм.