Анжел Вагенщайн празнува 100 години

Тържественото честване на юбилея на писателя е тази вечер в Дома на киното

Култура
14:19 - 17 Октомври 2022
4059
Анжел Вагенщайн празнува 100 години

На 17 октомври Анжел Вагенщайн, големият български писател, киносценарист, общественик и антифашист, носител на множество отличия, в това число Европейската награда за литература „Жан Моне“, навършва 100 години. Един живот, три революции, 52 филма, 4 романа, 1000 страници „драскулки". Така започва документалният филм с красноречивото заглавие „Изкуството е оръжие“ на реж. Андреа Саймън от нюйоркската филмова студия „Аркадия”, посветен на изтъкнатия български творец и колос на духа.

Тази вечер в Дома на киното в София ще бъде отбелязан 100-годишният юбилей на Анжел Вагенщайн. Честването ще бъде увенчано с прожекция на филма „Звезди“ на реж. Конрад Волф по сценарий на Вагенщайн. Това е единственият български филм, отличен с „Гран при“ на журито и номинация „Златна палма“ от кинофестивала в Кан. Това със сигурност е един от най-човечните филми, третиращи еврейския въпрос. 

Самият юбиляр ще се обърне към своите приятели и почитатели чрез видеообръщение, което ще бъде излъчено в Дома на киното.

Известният социолог и един от създателите на СДС Петко Симеонов публикува във фейсбук специална честитка з рождения ден на сценариста и писател:

"Честит вековен юбилей на Анжел Вагенщайн! Вагенщайн е изключителна личност. Контактен, артистичен, умен, талантлив, толерантен, със забележително чувство за хумор, образован, изобретателен, добър като човек, с открити и ясни политически убеждания, но и войник, боец! Личност от голяма класа! Автор на десетки сценарии и на четири романа.

Беше член на Обществения комитет за екологична защита на Русе (ОКЕЗР), беше сред инициаторите на Първия митинг на неформалите (18 ноември 1989).

Той предложи на множеството на този митинг знакът V, който по-късно стана знак на СДС, пак той беше "изобретил" и вдигнатия палец като знак на БСП. Като филмов деец беше участник в едно или две заседания на Кръглата маса (1990) от квотата на БСП.

Неуморен и усмихнат. Господин Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 г. в Пловдив, но прекарва детството си във Франция. Родителите му са емигрирали по политически причини след 1925 г. След амнистирането им те се завръщат в България, където Анжел Вагенщайн завършва строителен техникум.

На 16 години става член на РМС. Участвал е в Съпротивителното движение през 1941-1944 г., ръководи бойна група. По Закона за защита на държавата е въдворен в еврейски трудов лагер, откъдето бяга и става партизанин. Арестуван е при акция в София и осъден на смърт. На 8 септември 1944 г. той е сред осемте все още живи осъдени на смърт антифашисти, които излизат от затвора. Да живее Вагенщайн!!!"

За почитателите на творчеството на Джеки Вагенщайн има още два филма в програмата на фестивала Cinelibri, посветени на известния сценарист:

"Звезди в косите, сълзи в очите" на режисьора Иван Ничев ще бъде излъчен на 14 октомври от 18:00 ч. в кино "Одеон"

"Гоя, или тежкият път на познанието" на режисьора Конрад Волф ще бъде излъчен на следните дати:

Евро Синема, 15 октомври, събота, 18:15 ч.
Евро Синема, 19 октомври, сряда, 18:00 ч.
Културен център G8, 23 октомври, неделя, 14:15 ч.