Апаш отнесе двойна присъда, източил парите на пенсионери

Крими
13:53 - 22 Май 2023
1190
Апаш отнесе двойна присъда, източил парите на пенсионери

Варненският апелативен съд увеличи двойно ефективното наказание на бивш затворник, който задигнал банковите карти на възрастни съпрузи и източил над 4000 лв. от спестяванията им.

Асен Д. извършил кражбата през март 2020 г., малко след като излязъл на свобода. Докато обикалял района на Евксиноград в търсене на плячка, видял потърпевшите да работят в двора на къщата им. Влязъл в дома, откъдето взел двете банкови карти, чрез които съпрузите си получавали пенсиите.

Задигнал и листче, на което прилежно били изписани ПИН-кодовете. За броени часове извършил 26 тегления от различни банкомати, като източил 4090 лв. Направил още 41 опита да тегли пари и няколко справки за наличност.

На другия ден ощетените установили липсата, а крадецът бил установен при преглед на записи от охранителни камери. Той обаче успял да избяга в чужбина, където се укривал две години. Заловен бил при заръщането си на летище Варна.

На първа инстанция Асен си признал вината и се възползвал от съкратеното съдебно следствие, като получил 2 години затвор, но наказанието му било протестирано от прокуратурата.

Пред апелативните магистрати мъжът заяви, че нямал информация, че е издирван и затова се прибрал у дома. Защитата му посочи, че е искал да върне откраднатите пари, но хората, които му обещали да му дадат сумата, се отметнали.

Въззивният съд прецени, че заради високата укоримост на деянието е необходимо Асен да бъде изолиран от обществото за по-продължителен период и затова удвои ефективната му присъда до 4 години и потвърди наложената му глоба от 5000 лв. Решението може да се обжалва пред ВКС.