АПЕЛ НА ПРАЗНИКА: Даровити спортисти с нарушено зрение имат нужда от подкрепа!

45 състезатели се финансират сами, нямат екипи и пособия за националните първенства

Общество
15:00 - 24 Май 2023
1547
АПЕЛ НА ПРАЗНИКА: Даровити спортисти с нарушено зрение имат нужда от подкрепа!

На 24-и май - празника на просветата, част от будителската дейност на днешния ден засяга и онези, които рядко забелязваме. Хората с увреждания. Бихте ли предположили, например, че мъже и жени със силно намалено зрение и дори незрящи печелят медали всяка година на турнири по шах, табла или стрелба с лък? Lupa.bg ви запознава с един от най-изявените спортни клубове за хора със зрителни увреждания, за съжаление, оставен на произвола на съдбата - без никакво финансиране от държавата, без спонсори, без участието на Съюза на слепите в България.

Това е "Пираните" - Спортен клуб за Интеграция на незрящи хора. Клубът е създаден през 2009 г регистриран е официално с всички видове документи. Спортовете, които с които се членове са: шах, спортна табла, лека атлетика, стрелба с лък за незрящи, шоудаун, риболов, плуване, академично гребане и др. Ежегодно състезателите на клуба са част от националните шампионати.


Малка част от успехите им 

Финансова подкрепа обаче за това няма и де факто членовете, наброяващи 45 до момента, сами осигуряват и екипировката си, и транспорта си, и всички необходими уреди за адаптираните спортове. Репортер на Lupa.bg разговаря с Радко Диков, новият председател на "Пираните", който обясни, че минималната сума, необходима до края на годината, за да се чувстват спортистите спокойни за предстоящите им състезания, е 10 000 лева или около 1 депутатска заплата.

За тази сума трябва да се осигури придвижването на участниците в състезанията (когато това не е възможно с безплатните билети на БДЖ - б.р.), зимните и летните екипи, както и приспособленията за тренировки - всички адаптирани за незрящи по определените спортове, което вдига цената им многократно.

За пример той дава срамната ситуация, в която състезал на "Пираните" е дисквалифициран от участие на първенство, защото разполага само с тениска с емблемата на клуба, но не и с официален цял екип.

В същото време само една специализирана дъска за шахмат или табла струва между 70 и 150 лева на пазара, без да се брои сумата за адаптирани часовници и други пособия. Подобна е ситуацията е с шоудауна (спорт за незрящи, подобен на тениса на маса). "Пираните" са намерили свой терен в ж.к. "Красна поляна", където да разположат маса, но финансиране за предпазните уреди и самата нея няма. 

Единственият спонсор до момента на клуба от създаването му през 2009 г., наскоро е починал. 

А на въпроса къде стои Съюзът на слепите в подпомагането на тези свои членове, председателят на "Пираните" Диков отговаря лаконично:

"Както наскоро, при последното заседание на Общото събрание на ССБ за преизбирането на Васил Долапчиев на председателския пост, заявих:

Първите 10 години от неговото управление на Съюза минаха в размишление. Следващите 10 - в унищожение".

Ако искате да помогнете на талантливите ни незрящи спортисти за закупуването на спортната екипировка, необходимите адаптирани уреди и пособия, както и за транспорта им до състезания, направете го чрез следната банкова сметка: 

СКИ "ПИРАНИТЕ" 

Банка: Централна кооперативна банка

IBAN: BG27CECB979010C8418900

BIC: CECBBGS.