Апел след кървав екшън: Затворете ски курорта „Картала”

Общество
18:30 - 19 Януари 2021
8448
Апел след кървав екшън: Затворете ски курорта „Картала”

„Ски курортът „Картала” над Благоевград трябва да бъде затворен незабавно!” Това апелира Иван Тотев, приятел на пострадалия в местността Бодрост 24-годишен софиянец Георги Захариев в писмо до институциите в България.

Драмата започва, след като двамата пристигнали в „Картала” в компанията на две момчета да покарат ски. „Занимаваме се с екстремни спортове и не за сефте караме в този курорт. Тук е чудесно, когато има повече сняг. Когато пристигнахме в събота, първото нещо бе да си вземем карти за лифта. Георги вече бе направил едно спускане, преди да се качим заедно на лифта”, започна историята Тотев, предаде "Струма".

Продължението вече загрубява - двамата се добират до пистата, но се разделят. „Изведнъж той ми звънна по телефона, че се е пребил, викаше от болка. Веднага звъннах на спешния 112, защото оттам има връзка с Планинската спасителна служба. Помолиха ме да изчакам, защото се оказа, че курортът няма своя спасителна служба. Има лекарски кабинет, но няма лекар ”, нервира се очевидецът на драмата.

Затова и акцията по спасяването организирал Иван Тотев заедно с две момчета, които дошли с машината за обработка на пистите.

Първи до ранения Георги Захариев пристигнали двамата служители с тракера. От управата на курорта не обърнали никакво внимание на инцидента. „Ние имаме планински застраховки, а и като сме си купили карти за лифта (цената е 33 лева и ги пазим заедно с касовите бележки), нали са някакъв вид застраховка”?, пита възмутеният скиор.

За свалянето на ранения трябвало да направят импровизирана шейна от сноуборд, като предварително натъпкали скиора с обезболяващи. След като го превозили до хотела в подножието, където, за общо учудване, ги чакала линейка, която свалила ранения до Благоевград. За да придвижат пострадалия до „Пирогов”, обаче, им поискали 200 лева, които се оказали непосилни за приятелите.

Затова и страдалецът призова: „За да няма повече инциденти, този ски курорт трябва незабавно да затвори, още преди да започнат проверките”.