АПИ издавала сертификати за фалшиви ремонти

Институтът пътна безопасност иска информация от регионалния министър

Актуални новини
11:48 - 15 Август 2023
1667
АПИ издавала сертификати за фалшиви ремонти

От Института пътна безопасност (ИПБ) съобщават, че са получили информация, че в момента новото ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) издава сертификати за извършени ремонтни дейности, без те да са направени наистина.

За да проверят дали ремонтите се извършват реално, от ИПБ са поискали министърът на регионалното развитие и благоустройство да им предостави информация за планираните ремонти по републиканската пътна мрежа в периода 1 август - 30 септември 2023 г., като посочи точните местоположения и периоди, в който ще се извършват. От организацията уточняват, че информацията трябвало да послужи за осъществяване на обществен контрол.


При инспекция на експерти на Института пътна безопасност било установено, че в повечето случаи тези ремонти представляват чистене на храсти, трева, млада гора и подравняване на банкета.

 Според Богдан Милчев проектите на пътищата трябва да бъдат публични, за да няма корупция
"Представете си, колко време един път трябва да не е поддържан, за да израсте на него млада гора, каквато бяхме заснели преди време на АМ "Струма". Оказа се, че чистенето на треви, храсти и млада гора е много доходоносно, тъй като АПИ заплаща между 3000 и 8000 лева на квадратен метър", изтъкват от ИПБ.

Според източници на организацията в повечето случаи такива дейности изобщо не се извършвали, а всичко се оформяло по документи, тъй като, ако не се извърши проверка в реално време, било невъзможно да се докаже кражбата за милиони левове.

"От АПИ и МРРБ разбраха, че сме ги вкарали в капан и не предоставиха исканата информация, като в същото време изпратиха изключително нагъл и циничен отговор, знаейки, че дори да обжалваме пред съда, ще получим исканата информация когато те вече няма да отговарят за ремонтите и поддръжката на пътищата", заявяват от ИПБ.

От Института пътна безопасност посочват, че ще сезират за казуса прокуратурата, която да изиска от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и АПИ всички задания за предстоящите ремонти, като допълват, че не са оптимисти за резултата.

"Когато тези лицемери ви говорят, че са загрижени за пътна безопасност, за почернените родители, близки и приятели на жертвите на пътя, знайте, че те са съучастници в убийствата на пътя и не им пука за жертвите", подчертават от ИПБ