АПИ предупреди: Отложете пътуванията в Родопите и Източна България

Актуални новини
23:44 - 05 Февруари 2020
3351
АПИ предупреди: Отложете пътуванията в Родопите и Източна България

Шофьорите, на които през нощта в сряда и утре, четвъртък, не се налага спешно пътуване в Източна България и Родопите, да отложат тръгването, призова Агенция "Пътна инфраструктура". Прогнозата на метеоролозите е за силен вятър, ниски температури и значителен снеговалеж. Възможни са виелици, навявания и образуване на преспи.

Метеоролозите обявиха жълт код в източната част на България за четвъртък, 6 февруари

МВР пък съобщи, че според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология тази вечер и през следващите няколко дни се очаква зимната обстановка да се усложни. За четвъртък, 6 февруари, НИМХ-МОН обявява "жълт код" в 13 области от източната част на страната за валежи от сняг и образуване на снежна покривка между 10 и 15 см. Ще духа умерен до силен предимно северен вятър и ще има виелици и навявания.

Пътноподдържащите фирми са на 24-часов режим за почистване на републиканските пътища и осигуряване на движението при зимни условия, информира пътната агенция. За повишаване безопасността при пътуване ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, трафикът ще се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Властите напомнят на шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Студовете настъпиха в цялата страна